KWS

Aangeboden door KWS

Met meer eigen ruwvoer naar lage kosten

6 Oktober 2020

De uitdaging voor een melkproductie tegen lagere kosten is om zoveel mogelijk eiwit, energie en structuur van eigen grond te oogsten. Dat betekent zo min mogelijk aankopen van voer om zo een hoger saldo te behalen. In dit artikel tips om met meer rendement te melken.

Er is al langere tijd veel aandacht voor verbetering van de ruwvoerefficiëntie. Dit is niet onterecht, omdat er met ruwvoergewassen sprake is van een zogenaamd 'yield gap', een verschil in opbrengst tussen dat wat de gewassen op basis van de proeven genetisch gezien kunnen realiseren en dat wat er in de praktijk wordt gerealiseerd.

In een recent wetenschappelijk artikel zijn de trends in opbrengst van voedergewassen (silomaïs en Engels raaigras) in de tijd beschreven. Het artikel gaat in op een onderzoek dat binnen de projectgroep PPS Ruwvoer en Bodem is uitgevoerd. Op basis van officieel onderzoek zijn de opbrengstgegevens van 40 jaar voor Engels raaigras en 25 jaar voor silomaïs geanalyseerd. Hierbij is de genetisch bepaalde toename in opbrengst en de eventuele opbrengststijging in de praktijk uitgezet. Voor maïs is een jaarlijkse toenemende genetisch bepaalde opbrengst berekend van 173 kg ds/ha en van Engels raaigras was 44 kg ds/ha.  

Verbetering in teeltmanagement
De opbrengststijging in de praktijk over de jaren ligt zowel voor maïs als voor gras lager. Dat betekent dat in de praktijk niet de genetisch bepaalde opbrengst gerealiseerd kan worden. Op het vlak van de teeltmanagement valt dus nog het nodige te verbeteren. Een ander heel belangrijk aandachtspunt is de klimaatverandering. De groeiseizoenen zijn droger en warmer en minder gunstig voor de grasteelt op met name zandgrond. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de opbrengst.

Beregenen van grasland moet steeds vaker en langduriger om op zijn minst de mat groen te houden

Het is voor veebedrijven op zandgrond heel lastig om de ruwvoerpositie met gras op peil te brengen, laat staan te houden. Dit heeft direct gevolgen voor de eiwitproductie uit gras waardoor er eiwit van buiten het bedrijf moet worden aangekocht om te voorzien in de eiwitbehoefte van het vee. En dat is juist niet de bedoeling.

Drogere omstandigheden
Met de (nieuwe) realiteit wat betreft droogte in het achterhoofd, zal echt nagedacht moeten worden hoe de genetische opbrengst van gras in de praktijk nog gerealiseerd kan worden. Dit zonder de kostprijs voor de grasproductie nog meer te verhogen als gevolg van meer beregenen. Voor zover dat mogelijk is, gelet op de vele beregeningsverboden. Geen gemakkelijke opgave, of juist wel door andere gewassen die efficiënter met water omgaan meer de ruimte te geven.

Voerkosten verlagen
Naast de efficiëntieslag in opbrengstverbetering, bestaat ook de mogelijkheid om kritisch te zijn op de voerkosten en te zoeken naar opties om die te verlagen. Die mogelijkheden zijn er. De voerkosten vertegenwoordigen tot 50% van de productiekosten van een melkveebedrijf.

Om hier meer grip op te krijgen is Farmdesk geïntroduceerd. Met behulp van het Farmdesk softwareprogramma is het heel goed mogelijk om de voerkosten te verlagen en de marge te vergroten.

De eerste veehouders zijn enthousiast en met succes met het programma aan de slag gegaan. De rantsoenmodule is zeer gebruiksvriendelijk waardoor veehouders geen veevoerspecialist hoeven te zijn om toch met het programma te kunnen werken. Het is eenvoudig om de rantsoenen voor de koeien te berekenen, in een oogopslag te evalueren en eventueel bij te sturen.

Met behulp van Farmdesk worden de laadlijsten voor de voermengwagen gemaakt, en kan dagelijks de totale voeropname op de smartphone bekeken worden. Het is ook eenvoudig om de eigen voerprijzen te vergelijken met prijzen uit de markt en de melkproductiecijfers automatisch in te lezen en weer te geven. Via slimme algoritmes wordt de nodige feedback gegeven.

Verder op de voerkosten besparen met het Farmdesk software programma is heel goed mogelijk

Inzicht in de cijfers
Met de melkcijfers en de voeropname in de hand wordt maandelijks inzicht verkregen in de voerkosten. Ook is het mogelijk om de resultaten met die van andere Farmdeskgebruikers te vergelijken.

Door de maandelijkse nieuwsbrieven wordt extra nieuwe informatie vergaart. Wanneer advies, ondersteuning of informatie gewenst is, kan via telefoon, chat of aan de hand van een persoonlijk bezoek door geaccrediteerde specialisten van Farmdesk ondersteuning geleverd worden.

Door het rantsoen te optimaliseren en uw eigen voerteelt te maximaliseren, wordt tegen lagere voerkosten melk geproduceerd. Dat is in de praktijk de ervaring van de gebruikers van Farmdesk. Een reductie van 2 cent per liter aan voerkosten, levert deze bedrijven als al snel een nettomarge van €20.000 op. Belangrijk is dat alles wat een koe in de basis nodig heeft, namelijk eiwit, energie en structuur en wat van eigen grond afkomstig is, zoveel mogelijk in het programma doorgerekend wordt. 

Alternatieve voedergewassen: een hype of de toekomst?
Veel alternatieve voedergewassen passeren met enige regelmaat in de media de revue en worden in de praktijk op kleine of iets grotere schaal getest. Denk hierbij aan veldbonen, stokbonen in combinatie met maïs, erwten, voederbieten, sorghum, soja, luzerne, hennep. Een heel lange lijst, waarbij de grote gemene deler zit in de akkerbouwmatige aanpak en er 'niet zomaar even bij gedaan' kan worden. Dit is in de praktijk vaak het probleem en dat leidt onherroepelijk tot teleurstellingen: te lage opbrengsten, een te matige kwaliteit of zelfs misoogsten. Van deze alternatieve gewassen zijn voederbieten het enige gewas dat in areaal groeit op veehouderijbedrijven of door akkerbouwers geteeld en dan aan veehouders geleverd wordt.

Feedbeet heeft toekomst door haar hoge drogestofopbrengsten

De moderne voederbiet, ook wel KWS Feedbeet genoemd, heeft naast gras en maïs als derde gewas wel toekomst omdat het zich ten opzichte van de ouderwetse voederbiet door een hoog drogestofgehalte en een hogere drogestofopbrengst. Daarnaast is de mechanisatie in al die jaren niet stil blijven staan en is KWS Feedbeet perfect te rooien met gangbare suikerbietenrooiers. De ervaring in de afgelopen jaren heeft geleerd dat, willen telers de hoogste opbrengst halen, de bieten tot in oktober-november moeten staan. Ze kunnen beter gerooid worden op het moment dat de maïs ook gehakseld wordt. De beste manier van bewaren en het jaarrond voeren is het inslurven (ook wel baggen genoemd) van de versnipperde bieten in combinatie met een droog product als sojahullen.

Meer ruimte voor gras
Veehouders die 'door derogatie' gedwongen veel gras telen, kampen in sommige gevallen met grasoverschotten. Omdat verkopen lang niet altijd zinvol is en een koe wel raad weet met eiwit uit gras, is het juist de kunst om te proberen er meer van te voeren. Met de oogst van maïs als Maïskolvensilage (MKS) neemt het aandeel zetmeel per kilogram drogestof flink toe. Maïs verandert hierdoor van ruw- naar krachtvoer. Om dezelfde hoeveelheid energie aan een koe te voeren zijn minder kilogrammen product nodig, waardoor er automatisch ruimte in de pens van de koe ontstaat voor meer gras.

MKS is zeer energierijk en bevat daarnaast ook nog structuur

Hiermee besparen melkveehouders voerkosten en verbeteren ze het voersaldo. Het maïsstro dat achterblijft op het land is bovendien weer 'voedsel' voor de bodem. Veehouders die het voeren van MKS een te radicale oplossing vinden, kunnen altijd kiezen voor de 'tussenoplossing', namelijk het hoger hakselen van de silomaïs.

Extra eiwit met Snelle Lente Rogge
Veehouders die een vanggewas willen zaaien die ook daadwerkelijk reststikstof willen vangen en in het voorjaar eiwit willen oogsten, hebben sinds twee jaar de mogelijkheid om na de oogst van de maïs Snelle Lente Rogge te zaaien. Snelle Lente Rogge levert, wanneer de teeltadviezen zijn gevolgd, al snel 600 tot 1.100 kg ruw eiwit per hectare op. In combinatie met maïs, wat op hetzelfde perceel geteeld wordt, is de eiwitopbrengst hoger dan die van een hectare gras.

Vanggewas Snelle Lente Rogge voor meer eiwit van het eigen bedrijf

Rendement verbeteren
Als onderdeel van de vruchtwisseling geeft de teelt van grasklaver een welkome en mooie aanvulling op de totale eiwitproductie op het eigen bedrijf.

Hoewel het besef er wel degelijk is dat het niet altijd eenvoudig is, zijn er veel mogelijkheden voor optimalisatie van de teelt, de oogst en het rantsoen om het rendement op het veebedrijf te verbeteren. Uw eigen regionale KWS-adviseur helpt u daar met plezier mee!

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden