Tot de uitreiking
00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden
Mede mogelijk gemaakt door

Grasraffinage van Grassa

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar vier bedrijven genomineerd voor hun innovatieve product of dienst, die goed is voor de portemonnee van de boer. Initiatiefnemer Boerenbusiness feliciteert de vier genomineerden en stelt ze in willekeurige volgorde voor. De derde nominatie is voor Grassa, die meedingt met haar vinding: grasraffinage. Een innovatie met een breed scala aan mogelijkheden.

Grassa is een start-up en heeft in de afgelopen jaren een proces ontwikkeld waarmee voedingstoffen uit groen bladmateriaal wordt gewonnen. "De agrarische sector heeft een transitie nodig om voldoende voedsel te produceren op een duurzame wijze. We maken van het grootste gecultiveerde gewas ter wereld (gras) een eiwitgewas, waarmee de koe op een duurzamere manier melk en vlees produceert. Daarnaast wordt plantaardig graseiwit geproduceerd", zo meldt het bedrijf.

Alternatief voor soja
Volgens Grassa wordt het alternatief voor soja allang op het land geproduceerd, het wordt alleen niet geoogst en niet goed verwerkt. Het bedrijf heeft als doel om een nieuwe norm te worden in de gras-naar-voedsel-keten. Het streven is dat graseiwit ook zonder tussenkomst van de koe een voedingsmiddel voor de mens wordt.

Grassa heeft een pilot persraffinage-faciliteit in het Limburgse Afferden, hiermee maken zij uit gras diverse producten. Dit is ten eerste gras-eiwit, dat geschikt is voor humane en dierlijke consumptie en een vervanger kan zijn voor soja. Ten tweede is dat pre-biotische suiker, ter stimulans van het immuunsysteem van mens en dier. Ook kan een plantaardig mineralen-concentraat, een organische meststof voor vegan-toepassingen, worden gemaakt. Daarbij is het ontsloten gras een hoogwaardige ruwvoer voor koeien, waarmee koeien een gelijke melkproductie behalen maar tot 30% minder stikstof en fosfaat uitstoten.

Aanpak stikstofprobleem
Grassa laat weten dat met dit proces het echte stikstofprobleem twee keer aan de bron wordt aangepakt. Lokaal geproduceerd graseiwit vervangt geïmporteerd soja-eiwit en de koe krijgt minder eiwit, waardoor deze minder emissie heeft. Van 1 hectare gras wordt met deze techniek 2,5 keer meer humaan voedsel gehaald, de CO2-footprint wordt tot 80% gereduceerd en boeren krijgen een extra verdienmodel. Tot slot is het invoegen van klavers en andere kruiden of het voeren van strokenteelt van kruidenrijk gras goed voor de biodiversiteit.

In een toelichting laat de vakjury weten: "Dit is een uiterst geavanceerd proces om uit groen bladmateriaal bruikbare voedingsstoffen te halen voor mens en dier. Toepassing op gras leidt tot een fors hogere opbrengst van voedsel per hectare, hoogwaardiger ruwvoer voor koeien, een lagere uitstoot (CO2 en stikstof) en minder import van soja. Kortom, een innovatie met een breed scala aan mogelijkheden. Proficiat met jullie nominatie!"