Shutterstock

Analyse Energie

Opec slaagt er niet in het tij te keren op de oliemarkt

7 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De productiebeperkingen die de Opec+ vorige week aankondigde, heeft de dalende trend op de oliemarkt niet doen keren. Spelers op de markt zijn meer op de vraag gefocust dan op het aanbod. Poetin maakt een zeldzame trip buiten Rusland, vermoedelijk met de Russische oliebelangen als belangrijkste reden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruwe Brent-olie veerde vandaag iets op na de daling in vijf handelssessie op rij. Gisteren (woensdag 6 december) sloot Brent met $74,30 per vat op het laagst niveau sinds eind juni. Vandaag staat de markt op $74,91 per vat. Volgens analisten is dat beperkte plusje niet zozeer een tekenen van een omslag in de markt maar een opleving die technisch van aard is.

Zwakke vraag naar olie heeft de overhand op de markt. Een teken van die teruglopende vraag naar olie zagen spelers op de markt in de voorraadcijfers uit de VS. De benzinevoorraad steeg met 5,4 miljoen vaten. Dat is de grootste stijging in negen weken en een stuk hoger dan de 1 miljoen vaten toename die door de handel werd verwacht. Olie staat nog wat verder onder druk door matige economische groeiverwachtingen. Vanuit China neemt de vraag naar olie wel toe maar niet in de mate waar olieproducenten op hoopten. In Europa kwakkelt de economie en staat de vraag naar olie onder druk volgens cijfers van Morgan Stanley.

Minder olie
De Opec-landen pompten in november 27,81 miljoen vaten per dag op volgens Reuters. Dat is 90.000 vaten minder dan in oktober. Het besluit van het kartel vorige week om 2,2 miljoen ton vaten per dag minder op te pompen heeft weinig indruk gemaakt op de markt. Van die reductie in de productie komt 1,3 miljoen vaten voor rekening van vrijwillige beperkingen van Saoedi-Arabië en Rusland. Dat spelers op de oliemarkt zich weinig aantrekken van het besluit van de Opec+ heeft ook te maken met de grote exportcijfers uit de VS waar in oktober 6 miljoen vaten per dag werd geëxporteerd, voornamelijk naar Azië en Europa.

De Russische president Poetin heeft een rondje door het Midden-Oosten gedaan. Door een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof vertoont Poetin zich weinig buiten Rusland. Het bliksembezoek aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten draaide volgens experts om olie. Rusland is na Saoedi-Arabië de grootste olieproducent ter wereld. De Saoedische minister van Energie, prins Abdulaziz bin Salman zegt in een interview bij Bloomberg dat hij wil dat Rusland meer openheid geeft of het Kremlin zich daadwerkelijk aan de toegezegde productiebeperkingen houdt. Dat ligt bij het Kremlin uiterst gevoelig, want zij willen het westen niet wijzer maken over de strategische belangrijke oliesector van Rusland. Volgens sommige bronnen zou dit twistpunt voor Poetin weleens de belangrijkste reden kunnen zijn geweest om in het vliegtuig te stappen.

Ruwe olie zette flinke stappen omlaag afgelopen week, maar dat is bij diesel niet het geval. De prijs daalt wel maar in een rustiger tempo. 4 december zakte de prijs naar €128,89 per 100 liter. Dat is de laagste prijs sinds eind juli.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden