Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Granenmarkt zet wederom een stap naar boven

1 Maart 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Waar kunnen we tarwe krijgen? Dat is de grote vraag die graanhandelaren bezighoudt. Het effect op de noteringen laat zich raden, die zitten wederom in de lift. Het onderliggende mechanisme is echter veranderd ten opzichte van een paar dagen geleden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar het donderdag, tijdens het begin van de Russische inval, vooral beleggers en speculanten waren die een veilige haven voor hun geld zochten, reflecteert de huidige prijsstijging voor een belangrijk deel de zorgen van graanhandelaren over de beschikbaarheid van tarwe met het mogelijk voor langere tijd wegvallen van de aanvoer uit het Zwarte Zee-gebied.

Het tarwe maartcontract op de Matif sloot gisteren op €322,50 per ton. Vandaag steeg dat in de eerste minuten van de handelsdag naar €346 per ton, een stijging van maar liefst 7%. Het meicontract steeg van €315,50 per ton naar €338,25 per ton. Ook voor de nieuwe oogst zijn de prijzen opgelopen. Het septembercontract is gestegen van de slotkoers gisteren op €290,25 per ton naar €309 per ton in de eerste minuten van de handelsdag. Het decembercontract is van €286,50 naar €303 gestegen. Daarmee wordt duidelijk dat het vooral de beschikbaarheid van tarwe op de korte termijn is wat handelaren zorgen baart. De actuele koers van het maartcontract is inmiddels iets gezakt maar staat tijdens het schrijven nog steeds ongekend hoog met €344,75 per ton.

Op de Amerikaanse CBoT is een soortgelijke prijsbeweging te zien, hoewel de prijsstijging net iets minder extreem is. De CBoT sloot op $928 per bushel (circa €305 per ton) en dat is vandaag gestegen naar $975,75 (circa €320 per ton) per bushel tijdens het schrijven van dit artikel. Dat is een plus van ruim 5%. De andere contracten van 2022 zijn de prijzen rond de 4% gestegen in het begin van deze handelsdag.

Maïsnotering in strakke lijn omhoog
De maïsnotering op de Matif zit sinds de Russische invasie in een strakke lijn omhoog en daar lijkt vandaag geen verandering in te komen. Het maartcontract sloot op €311 per ton en dat is vanmorgen gestegen naar €324,75 per ton, een plus van 4,4%. De overige contracten voor 2022 zijn zelfs nog iets harder gestegen met 5,7% voor het junicontract, 5,5% voor augustus en 6,6% voor november tijdens het schrijven van dit artikel. Oekraïne is een belangrijke leverancier van non-GMO-maïs voor de EU. Niet veel landen in de wereld produceren non-GMO-maïs en vanwege de strikte Europese regels is de overstap naar GMO-maïs - die beter verkrijgbaar is - voor bijvoorbeeld de Europese veevoerindustrie geen alternatief.

Gas is de grootste stijger
Ook op de energiemarkt zitten de prijzen in de lift. Brent ruwe olie staat tijdens het schrijven op $101,74 per vat. Dat is 3,85% hoger dan de slotkoers. Aardgas sloot gisteren op de TTF op €98,59 per MWh. Dat is vanmorgen met 10% gestegen naar €109 per MWh. De aardappelmarkt lijkt zich weinig aan te trekken van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. De EEX staat voor het aprilcontract op €19,70 tijdens het schrijven. Dat is met een plus van 1% marginaal hoger dan de slotkoers gisteren.

De laatste dagen zagen we dat prijsstijgingen van grondstoffen gepaard gingen met dalende aandelenkoersen. Dat is vandaag anders maar er zijn wel verschillen tussen de verschillende beurzen. De Nikkei index steeg de afgelopen dag met 1,2% naar 26.844,72 punten. Ook de Nasdaq sloot hoger op 13.751,40 punten, een plus van 0,41%. De Europese beurzen vallen in dit rijtje uit de toon. De Nederlandse graadmeter verloor 1,8% en staat nu op 716,59 punten. De FTSE in Londen staat 0,88% in de min en de DAX in Duitsland staat tijdens het schrijven op min 2,54%.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden