Yuangeng Zhang / Shutterstock.com

Inside Melk

China ontvouwt ambiteuze zuivelvisie in 5-jarenplan

29 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Chinese regering heeft haar plannen voor de ontwikkeling van de zuivel sector in het land uit de doeken gedaan. De plannen zijn onderdeel van het 14e 5-jaren plan voor de Chinese economie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de plannen staan innovatie en ontwikkeling van de logistieke- en productieketen centraal. Dit met als doel de binnenlandse zuivelproductie en -vraag verder te ontwikkelen. Om te komen tot een groter aanbod van veilige melk is het cruciaal de leverende bedrijven naar een hoger niveau te tillen, aldus een woordvoerder van de Chinese overheid.

Pakket aan voorstellen
Om de melkproducerende bedrijven te ontwikkelen, staan in het plan een aantal concrete voorstellen. Zo moet er meer ingezet worden op de genetische ontwikkeling van melkvee en de ontwikkeling van goede voedergewassen. Daarbij moeten melkverwerkende bedrijven aangemoedigd worden om een groter deel van de te verwerken melk te betrekken van eigen melkveebedrijven.

Ook moeten bedrijven het aanbod zuivelproducten beter afstemmen op de smaak en wensen van de Chinese consument. Productontwikkeling kan worden gestimuleerd door met internationale partijen goed samen te werken.

Daarnaast lijkt ook de Chinese overheid nu in te zetten op diversificatie van de bedrijfsvoering op het platteland. Het ziet voor agrarische bedrijven een duidelijke recreatieve functie waarbij consumenten stallen en dieren kunnen bekijken en waarbij eventueel nog meer waarde toevoegende activiteiten kunnen worden ontplooid. 

Naast deze suggesties voor de bedrijven zelf, moet de overheid ook strakker toe gaan zien op alle schakels binnen de keten. Dit heeft als voornaamste doel de voedselveiligheid te vergroten.

Melkproductie omhoog geschoten
Investeringen in de sector hebben volgens eigen cijfers van de overheid in 2020 al geleid tot een forse stijging van de melkproductie. Volgens de Chinese overheid was de melkproductie in 2020 zo'n 7,5% groter dan het jaar ervoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden