Agrifoto

Nieuws Economische barometer

Mechanisatiesector opvallend positief gestemd

21 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in de agro- en groensector zijn positief gestemd over de economische ontwikkelingen in de sector in de eerste helft van 2021. De bedrijfsresultaten, verkopen en de bezettingsgraad vielen beter uit dan werd verwacht in de tweede helft van vorig jaar.

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse economische barometer die brancheorganisatie Fedecom onder haar leden heeft gehouden. Fabrikanten/importeurs en gemengde bedrijven (wederverkoop, service en constructie) zijn wel positiever gestemd dan dealerbedrijven over het afgelopen half jaar. Voor het komende halfjaar zijn de dealers juist weer positiever. De deelnemende bedrijven zien de orderpositie in de tweede helft van het jaar afvlakken.

Prijzen blijven stijgen
De reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen hebben veel invloed. Ruim 75% van de respondenten voorziet voor de tweede helft een verdere forse prijsstijging van machines en onderdelen. Door verstoringen in de logistieke ketens en schaarste in grond- en hulpstoffen en onderdelen kan zelfs de levering van machines nog in gevaar komen.

De export is in het eerste halfjaar flink gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Naar verwachting blijft de export groeien, zij het minder hard dan in de afgelopen periode. Over de bezettingsgraad van de productie of werkplaats denkt 90% van de bedrijven neutraal tot gunstig. Opvallend is het grote aantal vacatures in de sector. Bijna de helft van de deelnemende bedrijven heeft gemiddeld 2 vacatures openstaan waarvan ze verwachten dat deze moeilijk te vervullen zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Fedecom
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden