Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Lockdown: huivering of ontspringt sector de dans?

18 Maart 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

Na Italië, Spanje en Frankrijk is ook België met ingang van woensdagmiddag op slot gegaan. Premier Rutte heeft laten weten dat een zogenaamde 'lockdown' ook voor Nederland niet ondenkbaar is. Wat kan dit voor de agrarische sector betekenen?

Vooropgesteld: een lockdown is op basis van de huidige adviezen niet aan de orde in Nederland. Dat blijkt uit de laatste woorden van premier Rutte. Een mogelijk scenario is het echter wel. Over eventuele extra maatregelen wordt dan ook gedebatteerd in de Tweede Kamer.

Een lockdown betekent dat de bewegingsvrijheid van Nederlanders tijdelijk aan banden wordt gelegd. Tijdelijk is dan waarschijnlijk enkele weken. Alleen supermarkten, apotheken en banken mogen open. Inwoners mogen alleen de deur uit met een geldige reden. In Frankrijk is daar een formulier voor nodig.

Vitale sector
Met welke maatregelen een eventuele lockdown gepaard gaat, in principe ondervindt een groot deel van de agrarische sector hier niet direct hinder van. Immers, de voedselketen is door de overheid aangemerkt als cruciale beroepsgroep (of vitale sector).

Daarmee wordt de keten in de volle breedte bedoeld, inclusief supermarkten, de bevoorrading van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie. Maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, en de toegang van arbeiders.

Grote bedreigingen
Indirect spelen er wel een aantal zaken die een grote bedreiging vormen over de continuïteit in de agrarische sector. Zo worden grote vraagtekens gezet bij de beschikbaarheid van (buitenlandse) seizoensarbeiders in de komende periode en is het de vraag in hoeverre de import en export van goederen 'ongehinderd' door kan gaan.

In principe geldt een lockdown alleen voor personen en niet voor de goederenstroom. Echter, grenzen sluiten betekent extra controles en dat kost tijd en geld. De gevolgen daarvan zijn inmiddels in diverse landen om ons heen zichtbaar. Tot slot kan de beschikbaarheid van chauffeurs een beperkende factor zijn voor het transport van agrarische producten. Kortom, lockdown of niet, de sector gaat zeer onzekere tijden tegemoet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
gewone boer 18 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886266/lockdown-huivering-of-ontspringt-sector-de-dans]Lockdown: huivering of ontspringt sector de dans?[/url]
een melt down van de prijzen lijkt onafwendbaar
maar hoever daalt welk product ?
2015/2016/ 2008/2009 ? olieprijscrisis /bankencrisis
zijn nog vers in het geheugen
Abonnee
Makelaar 18 Maart 2020
Grondprijzen stevenen af op halvering!
Akkerbouw2.0 19 Maart 2020
Laat de grond nog maar meer dan halveren. Voor de jonge boeren nergens goed voor deze idiote prijzen.

Krijg je met bedrijfsovername ook minder scheve gezichten.
Dirk 19 Maart 2020
Een meltdown van de prijzen.
Weer iets nieuws.
Ik ben benieuwd hoe dat er uit gaat zien.
kikker 19 Maart 2020
Makelaar schreef:
Grondprijzen stevenen af op halvering!
waarom? wat gaat er dan veranderen als deze pandemie voorbij is?
petatje 19 Maart 2020
Makelaar schreef:
Grondprijzen stevenen af op halvering!
Grapjas. Hoeveel zonneparken heb je nog op je aankooplijstje?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden