Shutterstock

Inside Uien

Minder zaaiuien door krimp areaal én opbrengst

29 Oktober 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

De bruto-opbrengst van zaaiuien daalt dit jaar naar verwachting met 1,4%. Dat blijkt uit de voorlopige oogstramingen akkerbouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het CBS meldt vandaag (donderdag 29 oktober) dat de bruto-opbrengst zaaiuien in 2020 naar verwachting op 1.350.337 ton uitkomt. Dat is iets minder dan in 2019 toen de teller in de definitieve oogstraming uitkwam op 1.369.567 ton zaaiuien. Toch ligt de opbrengst nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar dat net onder de 1,3 miljoen ton ligt.

Kleiner areaal, minder uien
Dat de opbrengstprognose een daling in de zaaiuien voorschrijft, is geen grote verrassing. Eerder bleek al dat het areaal dit jaar 0,7% gekrompen is ten opzichte van 2019. Met 27.400 hectare is het areaal echter nog steeds fors. Vorig jaar steeg het areaal namelijk nog met bijna 10%, maar in 2020 dus een kleine krimp.

Het groeiseizoen doet daar nog een schepje bovenop. Met name de omstandigheden in het voorjaar hebben grote impact gehad op de opkomst en stand van het gewas. Daardoor was al vrij snel duidelijk dat het geen topopbrengst zou worden. Tegelijkertijd kan geconstateerd worden dat er dit jaar grote verschillen zijn per regio, teler en perceel.

Lagere hectare-opbrengst
De opbrengst per hectare zaaiuien wordt in 2020 geschat op iets meer dan 49,5 ton. Dat 1,6% lager dan de definitieve hectare-opbrengst van vorig jaar die uitkwam op 50,3 ton per hectare. In combinatie met de areaalkrimp zorgt dit voor een afname in de verwachte bruto-opbrengst zaaiuien.

De bruto-opbrengst wordt berekend op basis van de beteelde oppervlakte en niet op de geoogste oppervlakte. De opbrengst van de definitieve raming kan daardoor lager uitkomen.

Opbrengst tweedejaars plantuien
Naast de zaaiuien is in 2020 voor het eerst ook onderzoek gedaan naar de opbrengst van tweedejaars plantuien. Hier wordt uitgegaan van een opbrengst van 53,9 ton per hectare. Met een areaal van 6.487 hectare is de verwachting dat er dit jaar bruto 349.617 ton tweedejaars plantuien geoogst zal worden. Dat is ongeveer een kwart van de opbrengst aan zaaiuien.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden