Lenie van Veen / Shutterstock.com

Inside Uien

Regen legt laatste deel van uienoogst stil

9 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De neerslag van de afgelopen dagen heeft het laatste gedeelte van de uienoogst stilgelegd. Zo is er grofweg van het oosten van Zeeuws-Vlaanderen en Oud-Beijerland tot Rotterdam de afgelopen 2 weken meer dan 200 millimeter neerslag gevallen. De uien die wel geoogst zijn, zijn van goede kwaliteit. Al speelt fusarium dit jaar wel een rol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Insiders verwachten dat 80% tot 90% van de uien achter de planken ligt, al is er in de afgelopen 14 dagen niet veel werk verzet als gevolg van de regen. Eigenlijk ligt de oogst in het gehele land zo goed als stil op dit moment. De percelen die nog gerooid moeten worden, worden voornamelijk bestempeld als 'bijzondere percelen'. Hier waren de uien bijvoorbeeld nog niet volgroeid. Toch vragen insiders zich ook af of op deze percelen niet té lang gewacht is. Uiteindelijk hebben de meeste telers wel een goede kans gehad. Er wordt wel vaak een risico genomen door te wachten op betere prijzen of tot de laatste kilo's er bij gegroeid zijn.

Daarnaast zijn de regionale verschillen die ook tijdens de opkomst al duidelijk zichtbaar waren, niet meer verdwenen. In het noorden van het land inclusief Noord-Holland, Zuidelijk Flevoland en Zeeuws-Vlaanderen liggen momenteel de meeste uien op het land. Het zuiden is daarentegen al een heel eind klaar. Insiders schatten dat de opbrengst dit seizoen iets beneden het langjarig gemiddelde uitkomt: van 48 tot 50 ton netto. Maar, ook hierbij zijn de variaties groot. In het zuidwesten van het land varieert de opbrengst bijvoorbeeld al gauw van 30 tot 60 ton.

Problemen met fusarium
De kwaliteit is over het algemeen als redelijk tot goed te bestempelen, al zijn er wel wat problemen met bouten en 'diknekken'. Landelijk zie je dat er voornamelijk kwaliteitsproblemen zijn in de zogenaamde nieuwe teeltgebieden. Volgens insiders komt dit onder andere doordat de telers op die gronden organische mest hebben durven gebruiken, waardoor de uien in sommige gevallen zijn 'ontploft'. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot problemen met 'scheurkonten'.

In de bewaring worden inmiddels ook bacterie, fusarium en watervellen geconstateerd. Er is volgens insiders veel verouderd product naar binnen gereden. Fusarium heeft een incubatietijd van 6 tot 8 weken en dat komt nu tot uiting. Hierbij gaat het wel met name om uienpercelen die in de afgelopen periode nog veelvuldig beregend zijn (bijvoorbeeld om te kunnen rooien). Er kan wel drooggestookt worden, maar alles bij elkaar kost het meer inspanning dan in andere jaren.

Veel grove uien
Daarnaast valt dit seizoen op dat er veel grove uien zijn. Aangezien we te maken hadden met een droog voorjaar is de stand redelijk aan de dunne kant gebleven. Voor de uien resulteerde dit in veel groeiruimte. Volgens sommigen zijn er op dit moment misschien zelfs té veel grove uien. Grove uien worden voornamelijk gevraagd door hotels en restaurants, maar die markten zijn dit jaar minder prominent aanwezig door de coronacrisis. De retail is daarentegen juist meer aanwezig op de markt, al vragen die over het algemeen juist liever kleinere uien.

Toch is de stemming niet somber. Er wordt nog veel product gesorteerd en de afzet is ook niet verkeerd te noemen. De verwachting is daarnaast dat wanneer het een paar dagen droog is de uien die nog op het land liggen redelijk snel naar binnen worden gereden.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden