Shutterstock

Inside Uien

Baalprijs uien terug op niveau van pre-coronaceen

17 April 2020

Halverwege maart was er sprake van een behoorlijke opleving in de baalprijzen. Deze stijging was ingegeven door een enorme toename in de vraag naar Nederlandse uien, in de eerste weken van de coronacrisis. Nu deze vraag al enkele weken ontbreekt, zakken de baalprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wederom was het een rustige week in de uiensector. Vooral de overzeese vraag naar uien ligt op dit moment op een laag niveau. In Europa is er wel wat meer vraag, maar dit is onvoldoende om Nederlandse verpakkers volop werk te bieden. Er moet een bestemming met een behoorlijke vraag bij komen om de exportcijfers op peil te houden. Brazilië kan zo’n bestemming zijn. Het gerucht ging deze week rond dat Brazilië in Nederland uien ging shoppen, maar dit bleef beperkt tot informatie opvragen bij Nederlandse exporteurs. Tot op heden zijn nog geen orders geplaatst.

Een rustige markt resulteert er doorgaans in dat de baalprijzen zakken. Na een behoorlijke opleving vorige maand hebben de baalprijzen sindsdien elke week een stapje teruggezet. Hierdoor staan de baalprijzen weer op een vergelijkbaar niveau als voor de opleving van een maand geleden. Een overzicht van de baalprijzen vindt u in de DCA notering Baalprijs Uien.

Bereid aanbod te geven
Op de boer worden op dit moment weinig partijen gekocht. Verwerkers hebben nog verplichtingen die moeten worden opgehaald en hebben (voorlopig) nog voldoende voorraad. Het is daarom niet vreemd dat de beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord een flauwe stemming weergeven op de uienmarkt. Veel boeren vinden dat het nu te lang rustig is. Aals de kooplust straks weer aantrekt, zijn vermoedelijk veel boeren bereid zijn om aanbod te geven.

De beursprijzen zetten ook deze week een stapje terug. Wanneer alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 30-60% grofte sortering €13 tot €15 betaald en voor de 60% opwaarts sortering €14 tot €16.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden