Shutterstock

Inside Uienmarkt

Coronavirus werpt uiensector op zijn gat

13 Maart 2020

De uienmarkt zit in vertwijfeling. Wat zijn gevolgen van het coronavirus voor de uienmarkt? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Net als bij andere (agrarische) markten zorgt het coronavirus voor veel onzekerheid. In de uiensector resulteert dit er in dat de handel stil komt te liggen. Er is te veel onduidelijkheid bij de verpakkers en handelaren om nu nieuwe partijen bij te kopen. Tijdens de vorige verkoopgolf hebben ze bovendien de nodige boodschappen gedaan, waardoor ook de noodzaak ontbreekt om nieuw voorraad te verzilveren.

De Nederlandse export BV heeft ook na de jaarwisseling de smaakt goed te pakken gehad, gemiddeld is er na de jaarwisseling 21.944 ton uien geëxporteerd (cijfers tot en met week 8). De laatste weken loopt de export stroever. Dit komt mede door de lastigere omstandigheden in het verre oosten.

De Nederlandse uien export moet het normaliter in deze periode vooral hebben van Europese bestemmingen, maar deze laten nog te weinig van zich horen. Een markt die wel van zich laat horen zijn de schillers in Polen. Aan de onderkant van de markt pikken zij veel partijen 'met een werkje' op.

Stemming flauw
Er zijn deze week nauwelijks uien gekocht. De regionale beurzen in Emmeloord en Middenmeer omschrijven hierdoor de uienmarkt als flauw.  Alle regionale beurzen komen deze week een stuk lager uit met hun noteringen. Wanneer we alle noteringen naast elkaar leggen, dan wordt er voor de 30 tot 60% grof sortering €13 tot €15 genoteerd en voor de 60% grof sortering €14 tot €17.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden