Agrifoto

Analyse biologisch

Bewaarseizoen biologische markten nadert einde

1 Mei 2024 - Jesse Torringa

De biologische markten naderen het einde van het bewaarseizoen en dat is terug te zien in de handel. Momenteel zijn telers vanwege het natte voorjaar vooral gericht op de oogst van 2024. De marktprijzen blijven stabiel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er ligt steeds minder biologisch product nog bij de teler, nu het einde van het bewaarseizoen dichterbij komt. De handel in biologische peen is eigenlijk over, terwijl ook de zaaiuien nagenoeg allemaal een koper hebben gevonden. Ook bij de biologische tafelaardappelen is er flink wat afgezet, al is het lastig te zeggen hoeveel er vergeleken met andere jaren nog wordt verhandeld.

Voorjaar
Telers zijn op dit moment nu het weer het eindelijk toelaat vooral bezig met het nieuwe oogstseizoen. De biologische zaaiuien zaten er voor een groot deel al in. In sommige gevallen zelfs werd er al rond begin maart gezaaid toen het net even paste. Deze week worden waarschijnlijk de laatste percelen gezaaid. Bij de tafelaardappelen is er nog heel weinig gebeurd. Dat het aardappelpoten weer laat van start gaat, kan volgens een insider invloed hebben op de markt van volgend seizoen. Het natte voorjaar geeft ook het huidige verkoopseizoen steun in de rug, al blijft het lastig in te schatten wat het effect straks zal zijn van de nieuwe oogstaardappelen uit het Middellandse Zeegebied.

De DCA-indicatieprijs voor biologische tafelaardappelen blijft deze week wederom gelijk en komt gemiddeld uit op zo'n €66 per 100 kilo. Partijen met mindere kwaliteit gaan voor gemiddeld €60 per 100 kilo weg en gewilde rassen van zeer goede kwaliteit beginnen met een 7 als eerste cijfer.

Biologische zaaiuien
Op de biologische uienmarkt geldt hetzelfde: uien van de nieuwe oogst uit het Middellandse Zeegebied verdringt het oudere product. Gezien de relatief hoge biologische uienprijzen hier kan de nieuwe oogst goed concurreren. Aan de andere kant is het inmiddels mei en zijn de beschikbare volumes in de bewaring nog minimaal. Nagenoeg het meeste heeft een koper en daarvan is veelal de prijs ook bekend.

Door een gering aantal transacties, is het lastig om tot een indicatieprijs te komen. De DCA-Indicatieprijs voor biologische gele uien blijft deze week gelijk en komt uit op €78 tot €89 per 100 kilo. Hierbij zit de fijne maatsortering en mindere kwaliteit aan de onderkant van de range. De grove maatsortering zit aan de bovenkant van de genoemde bandbreedte.

De handel in biologische peen is over, waardoor deze markt niet meer wordt meegenomen in het wekelijkse overzicht. In het najaar voor de oogst weer begint, wordt de biologische peenmarkt weer opgepakt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden