Photoagriculture/Shutterstock

Analyse Suiker

Südzucker vaart wel bij hoge suikerprijs

11 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse suikergigant Südzucker zag de omzet in de eerste drie kwartalen van boekjaar 2023/24 met bijna 10% stijgen. Die omzetstijging komt grotendeels voor rekening van de suikerdivisie van het bedrijf. Bij de divisie CropEnergies viel het resultaat juist tegen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van de Südzucker Group steeg in de eerste drie kwartalen van €7.106 miljoen in boekjaar 2022/23 naar €7.779 miljoen in dit boekjaar. De brutowinst (Ebitda) van het bedrijf steeg van €805 miljoen naar €1.124 miljoen. Suiker blijft nog steeds een belangrijke poot onder het agroconcern. De omzet van de suikerdivisie steeg van €2.366 miljoen vorig boekjaar naar €3.106 miljoen in de eerste drie kwartalen van het lopende boekjaar. Het bedrijfsresultaat van de suikertak verviervoudigde bijna van €132 miljoen naar €525 miljoen in de eerste drie kwartalen.

De omzetstijging in suiker is gerealiseerd ondanks dat er minder volume verkocht is, voornamelijk door de kleinere suikerbietenoogst in 2022. De suikerprijzen lagen 'significant hoger', schrijft Südzucker in de toelichting op de cijfers. Die hogere suikerprijs heeft de sterk gestegen kosten voor grondstoffen en energie meer dan goed gemaakt. De verdere stijging van de kosten in de campagne 2023 heeft maar beperkt invloed gehad op het resultaat in het derde kwartaal.

Ook in Duitsland is het nat geworden sinds eind oktober en dat hindert de bietencampagne. Ook spreekt Südzucker van een hoge ziektedruk. De opbrengsten van bieten liggen bovengemiddeld, maar het suikergehalte valt lager uit. Alles bij elkaar rekent Südzucker op een gemiddelde suikeropbrengst.

Het is niet al goud dat blinkt
Bij de CropEnergies-divisie daalde de omzet met €257 miljoen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig boekjaar naar €848 miljoen. Er is minder volume aan ethanol omgezet en daarbij waren de prijzen ook nog eens lager. Vorig jaar piekte de prijzen van ethanol overigens. Het bedrijfsresultaat bij CropEnergies daalde van €235 naar €61 miljoen. De zetmeeltak zag de omzet dalen van €907 miljoen in de eerste drie kwartalen van 2022/23 naar €907 miljoen in dezelfde periode het lopende boekjaar. Het bedrijfsresultaat bleef nagenoeg gelijk op €58 miljoen dit boekjaar tegen €60 miljoen een jaar eerder.

De omzet bij de bedrijfsonderdelen Fruit en Speciale producten lieten een beperkte groei zien. Het bedrijfsresultaat liet wel een sterke stijging zien. Bij het onderdeel Speciale producten steeg het resultaat van €71 miljoen naar €150 miljoen en bij Fruit was dat naar €66 miljoen, tegen €38 miljoen een jaar eerder. In beide gevallen komt dat voornamelijk door hogere marges.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden