Agrifoto

Analyse Suiker

Alles uit de kast gehaald om laatste bieten te rooien

9 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Op de wereldmarkt zit suiker in de lift. Dat komt vooral door tegenvallers in India. In Nederland is het ook nog een hele uitdaging om de laatste bieten gerooid te krijgen. Met vorst in het vooruitzicht zijn afgelopen dagen ook minder conventionele middelen uit de kast gehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cosun Beet Company maakte vandaag (dinsdag 9 januari) bekend dat er nog 3.600 hectare bieten in de grond zit. Dat is een kleine 6% van het areaal. Voor de vorst is er dus nog het nodige gerooid, want vorige week stond er nog 6.500 hectare. Het rooien ging overigens niet vanzelf. Foto's en filmpjes van sleeptrekkers, lieren en rupskranen om de rooier vrij te graven worden al weken lustig doorgestuurd. Van ellende de natste hoeken maar met de hand rooien tot experimenten met een stenenriek op de kraan zijn een nieuw fenomeen en dat toont hoe extreem nat dit seizoen is. Cosun heeft voor bevroren bieten de vorstschaderegeling opengesteld van 10 tot 19 januari.

Suikerprijs in de lift door droogte
Op de wereldmarkt zat suiker de laatste dagen ook weer in de lift. Dat heeft echter niet veel van doen met de problemen van de Nederlandse bietentelers. Tegenvallende opbrengsten in India spelen een veel belangrijkere rol. De Indiase federatie van coöperatieve suikerfabrieken maakte vorige week bekend dat van 1 oktober tot en met 31 december 11,2 miljoen ton suiker is geproduceerd in het land. Dat is 7,6% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat de suikerproductie in India lager uitkomt is geen verrassing. De moesson verliep droger dan normaal en dat kost vrijwel altijd opbrengst in het suikerriet. Datzelfde probleem speelt ook in Thailand, een andere grote speler in suiker op de wereldmarkt. In Brazilië ligt de suikerproductie dit seizoen tot half december ongeveer 25% hoger vergeleken met vorig seizoen, maar dat is onvoldoende om de tegenvaller in Azië te compenseren. Indonesië heeft het importquotum voor suiker met 1,17 miljoen ton verhoogd ten opzichte van vorige seizoen. Dat geeft de suikermarkt nog wat extra steun.

Op zowel de termijnmarkten van Londen als New York zat suiker in de lift. Sugar No. 11 in New York liet een net iets stevigere stijging zien, maar op beide beurzen staat suiker op het hoogste niveau in twee weken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden