Shutterstock

Analyse suiker

Suikermarkt in evenwicht, bietenoogst een flinke kluif

28 November 2023 - Jesse Torringa

De suikermarkt blijft in de ban van een mondiaal suikertekort en tegelijkertijd een bovengemiddelde suikerproductie in Brazilië. Deze wegen tegen elkaar op wat resulteert in een redelijk stabiele koers. De bietenoogst in West-Europa blijft ondertussen moeizaam verlopen en nu maakt ook de vorst zijn intrede.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot afgelopen maanden is de suikernotering in Londen sinds november redelijk stabiel gebleven. De notering schommelde doorgaans tussen de $730 en $760 per ton, een kleinere interval dan voorgaande maanden. Het lijkt erop dat de suikermarkt een nieuwe impuls nodig heeft om van koers te veranderen. De zorgen over een mondiaal suikertekort blijven aanhouden door de lagere productie in Azië, Europa, maar bijvoorbeeld ook Mexico. Brazilië kalmeert de suikermarkt ondertussen met een bovengemiddelde suikerproductie, maar weet dat niet om te zetten tot een dalende koers. Op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 28 november) staat het witte suikercontract in Londen op $738 per ton.

De logistieke problemen in de suikerexport blijven aanhouden in Brazilië. Net als afgelopen weken blijven de suikervoorraden oplopen in de suikerrietmolens en exporthavens. De bovengemiddelde suikerproductie kan daardoor de wereldmarkt niet bereiken en dat is volgens grondstofanalisten ook een van de redenen waarom de suikernotering de weg naar beneden niet vindt. De vertraging voor vrachtschepen is vrijwel hetzelfde gebleven als enkele weken geleden. Ze worden opgehouden door gebrek aan ruimte in de terminals. Het graantransport loopt namelijk ook op volle toeren. Naar verwachting duren de logistieke problemen tot aan de nieuwe oogst in Brazilië, die ongeveer vanaf maart 2024 weer van start gaat. Ook dan zal het logistieke knelpunt opnieuw voor storingen zorgen in de suikerexport. Zoals het nu lijkt, wordt er volgend seizoen een nog grotere suikerproductie dan de huidige verwacht in Brazilië. Dit dankzij areaaluitbreiding vanwege hogere suikerprijzen, maar ook gunstige groeiomstandigheden en dus hogere opbrengsten. Als 's werelds grootste suikerexporteur is Brazilië erg bepalend voor de mondiale suikerprijs.

Moeizame bietenoogst
Ondertussen blijft de bietenoogst moeizaam verlopen in West-Europa door de vele neerslag. Ook de eerste vorst van het jaar is een feit en vertraagt de bietenoogst. Dat zorgt voor minder aanvoer, zoals bij meerdere suikerfabrieken in Frankrijk die sinds begin deze maand niet op volle capaciteit draaien. Ook bij het Belgische Tiense Suiker is het een hele uitdaging om voldoende aanvoer van bieten te hebben vanwege het natte weer volgens Belgische media.

Daarnaast valt het suikergehalte tegen door het donkere weer. Het suikergehalte is nauwelijks verbeterd sinds eind oktober en om die reden heeft de Duitse suikerindustrievereniging (WVZ) de productieverwachting al verlaagd met 2% tot 4,2 miljoen ton suiker. Naast neerslag is het vooral vorst dat de Duitse oogst de komende periode dwars zit volgens de voorspellingen. Dat het suikergehalte nauwelijks is veranderd bevestigt ook het Nederlandse Cosun. In de wekelijkse cijfers is het gemiddelde suikergehalte sinds medio oktober slechts met 0,1% toegenomen. Het gemiddelde suikergehalte lag in de week tot 18 november op 16,0%. Het tarrapercentage is inmiddels toegenomen tot 12,3% in diezelfde week. 

Overigens maakt Cosun geen melding van vertragingen door neerslag. Sterker nog, in haar recentste berichtgeving meldt de coöperatie dat de fabrieken op volle capaciteit draaien met gemiddeld 58.000 ton per dag. De voorraden zijn wel lager door achterstand in het bieten rooien vanwege het natte weer. Daarnaast is de planning een hele uitdaging voor Cosun en de loonwerkers. In sommige regio's viel de oogst zo nu en dan stil, maar zodra de wind aanhield en het even droog werd, kon er toch onder redelijke omstandigheden weer geoogst worden. Zeker in het noorden zijn er al aardig wat bieten uitgepeuterd. In het zuidwesten, maar ook in de provincie Noord-Holland viel het de afgelopen weken erg tegen. De campagne eindigt naar verwachting wel twee weken later. Dit schrijft zij voornamelijk toe aan hogere wortelopbrengsten. Echter hebben de fabrieken ook aan het begin van het seizoen opstartproblemen gehad.

Rusland oogst meer suikerbieten
De suikerproductie in Rusland ligt dit seizoen naar verwachting op het hoogste punt in vier jaar tijd. Dat meldt suikerhandelsgroep Czarnikow in een analyse. Dankzij bovengemiddelde wortelopbrengsten bereikt de suikerproductie naar verwachting 6,5 miljoen ton. Afgelopen jaar was dat 6,2 miljoen ton. De Russische consumptie ligt op 5,8 miljoen ton en het overschot wordt doorgaans naar Centraal-Azië geëxporteerd. Volgens Czarnikow springt Rusland in het gat van de suikerexport dat India en Pakistan achter zich laten door de exportbeperkingen die zij hebben ingevoerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden