Agrifoto

Analyse biologisch

Biologische markt houdt al rekening met nat voorjaar

3 Mei 2023 - Jesse Torringa

De biologische aardappel- en uienmarkt verlopen tamelijk rustig, maar de telers focussen zich nu even op het komende seizoen. De voorjaarsperikelen zijn al van invloed op markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is eindelijk meters maken in het land, nu het wisselvallige voorjaar het toelaat. Wie naar de kalender kijkt, ziet dat dit ook wel moet. Zeker bij het zaaien van uien staat er druk op de ketel. Maar ook bij de aardappelen moet het niet lang meer duren. Deze perikelen hebben ook de biologische markt bereikt. Dit weekend wordt er veel regen voorspeld. Wie dan nog geen uien heeft gezaaid, zal dit misschien niet meer doen en dat neemt toch een hap uit het areaal. Wat wel gezaaid is, loopt achter qua groei. 

Uienmarkt
De afzet in de biologische uienmarkt loopt rustig door, van topdrukte is geen sprake. Momenteel vinden vraag een aanbod elkaar redelijk, maar wel met de opmerking dat ervoor nu nog voldoende aanbod is. De huidige temperatuur maakt uien bewaren er niet moeilijker op, hoewel de maand mei inmiddels is aangebroken. Ook is er natuurlijk aanbod vanuit Egypte, waarvan de kwaliteit ook prima is volgens een insider. Om tot een goede indicatieprijs te komen voor de uien is lastig door de vele, lange termijn afspraken welke er gemaakt zijn. Duidelijk is dat de prijzen van richting de euro verleden tijd zijn.

Op basis van zeer weinig transacties en grote spreiding doet de DCA-Indicatieprijs voor uien deze week een stap naar beneden. De DCA-Indicatieprijs komt uit op €76 per 100 kilo, voor zowel de grove als fijne sortering. Daarmee laat het huidige voorjaar zich niet direct gelden in de indicatieprijs deze week, al kan daar de komende weken wel verandering in komen.

Aardappelmarkt
Bij de biologische aardappelmarkt is het niet anders wat betreft de perikelen dit voorjaar. Er zit druk achter en dat beïnvloedt de huidige markt van de tafelaardappelen. De gangbare markt staat vrijwel gelijk in prijs met de biologische en duwt daardoor de biologische markt ook iets omhoog. Want als we puur en alleen naar de biologische aardappelmarkt kijken is het wat somber. Het beeld is al het hele seizoen hetzelfde en het lijkt er vooralsnog niet op dat er verandering in komt door het hoge aanbod. Desondanks gaat de onderkant van de DCA-Indicatieprijs licht omhoog deze week. De DCA-Indicatieprijs voor biologische aardappelen komt uit op €34 tot €40 per 100 kilo.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden