Shutterstock

Inside Akkerbouw

Goede graanoogst in de EU, maar zorgen over kwaliteit

28 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Europa stevent nog steeds af op een bovengemiddelde graanoogst. Overvloedige neerslag in West- en Centraal-Europa, Roemenië en Oekraïne heeft volgens het JRC instituut lokaal wel voor grote schade aan de gewassen gezorgd. De gevolgen voor de opbrengsten blijven op grotere schaal echter beperkt. Zorgen over de kwaliteit van het graan, nemen wel toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De editie van juli van het MARS-rapport van het JRC instituut bevat geen grote verschuivingen ten opzichte van een maand eerder. De gemiddelde graanopbrengst wordt op 5,67 ton per hectare geschat. Dat is 6,3% boven het 5-jarige gemiddelde en 0,7% hoger dan de verwachting in het vorige rapport. De extreme regenval in Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg en Nederland hebben maar beperkte invloed op de gewasopbrengsten. De start van de oogst heeft wel vertraging opgelopen.

Gerst presteert minder, tarwe juist beter
De opbrengst van wintergerst valt 0,8% lager uit dan wat werd verwacht in de juni-editie van het MARS-rapport. Maar met een gemiddelde verwachte oogst van 5,85 ton per hectare blijft de opbrengst nog wel 4% hoger dan het 5-jarige gemiddelde. De opbrengstverwachting voor zachte tarwe is verder naar boven bijgesteld. JRC gaat uit van een opbrengst van 6,05 ton per hectare, 6,3% boven het 5-jarige gemiddelde.

Goede opbrengstprognose aardappelen
Aardappelen staan er goed op volgens het MARS-rapport. De gemiddelde verwachte opbrengst komt uit op 34,7 ton per hectare. Dat is 5,1% boven het 5-jarige gemiddelde. De opbrengstprognose voor Duitsland staat op 44,8 ton per hectare. Dat is 7,6% boven het 5-jarige gemiddelde en 4,6% hoger dan de oogst in 2020. Voor Nederland en België wordt een opbrengst van 43,6 en 41,6 ton per hectare voorspeld. Dat is respectievelijk 3,7% en 3,8% boven het 5-jarige gemiddelde. In Frankrijk wordt een gemiddelde oogst voorspeld met 41 ton per hectare, 0,4% boven het 5-jarige gemiddelde.

Bovengemiddelde bietenopbrengst in Nederland
De opbrengstprognose voor suikerbieten ligt met 73,5 ton per hectare net 0,2% onder het 5-jarige gemiddelde. Vooral in Oost-Europa staan de bieten er relatief slecht op. Voor Nederland wordt juist een bovengemiddelde opbrengst verwacht. Met 86,9 ton per hectare ligt de opbrengst 4,9% boven het 5-jarige gemiddelde en 5,8% hoger dan de oogst van 2020.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden