Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Wapen je bodem tegen droogte en wateroverlast

25 Juni 2021

Weersextremen zijn een vast gegeven in het Nederlandse klimaat. We hebben te maken met droge, hete perioden die worden afgewisseld door plaatselijk zeer zware buien. De manier om je gewassen hiertegen te wapenen is middels de bodem.

Een gezonde bodem met een goede structuur en voldoende organische stof is beter bestand tegen zowel droogte als wateroverlast. Vasthouden en waar mogelijk verhogen van het organische stofgehalte in de bodem is van groot belang. Organische stof bindt en levert nutriënten aan het bodemleven en het gewas. Het verbetert de bodemstructuur en dat zorgt voor draagkracht, infiltratiecapaciteit, beperking van de slempgevoeligheid, verminderde kans op bodemverdichting, verminderde gevoeligheid voor bodemziektes en verhoogde gewasopbrengst.

Daarnaast heeft organische stof in de bodem een direct en indirect effect op de beschikbaarheid van water. Met name op zandgronden zorgt meer organische stof voor een verhoogde waterberging, zodat beregenen minder snel en minder vaak nodig is. Indirect effect is dat planten dieper kunnen wortelen en dus meer water kunnen benutten.

Verhogen van het gehalte organische stof verhoogt de beschikbaarheid van vocht, vooral op lichte gronden is de winst groot (bron: Deltafact maart 2021, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer)

Organische stof aanvoeren
Met een menu van gewasresten, organische mest en compost voer je de noodzakelijke organische stof aan. Groenbemesters leveren met hun wortels en gewasresten een aanzienlijke hoeveelheid organische stof. De hoeveelheid effectieve organische stof (EOS) is afhankelijk van de onder- en bovengrondse massa en de C/N-verhouding, en is dus verschillend per groenbemester. Groenbemesters die maximaal EOS leveren zijn onder meer:

  • LG Orgamax: 1.400 kg EOS, vorstgevoelig mengsel van zonnebloem, Japanse haver en gele mosterd
  • LG Greencover NKG: 1.200 kg EOS, speciaal nkg-mengsel van zonnebloem, gele mosterd, facelia en vlas
  • Silke Japanse haver: 1.150 kg EOS
  • Tagetes, Italiaans raaigras en Engels raaigras: 1.150 kg EOS.

Uiteraard is de hoeveelheid EOS afhankelijk van de zaaidatum en slaging van de groenbemester.

NKG en groenbemesters
Het in de winter bedekt houden van de bodem helpt eveneens het organische stofgehalte in de bodem op peil te houden. Dat geldt ook voor minder intensieve grondbewerking en niet ploegen. Door groenbemesters te telen die vorstgevoelig zijn, is het mogelijk de bodem tot in het vroege voorjaar bedekt te houden en vervolgens te zaaien of poten zonder hinder van gewasresten. Tip: speciaal voor dit doel is het nieuwe mengsel LG Greencover NKG ontwikkeld.

Bekijk hier alle aanbevolen groenbemesters voor organische stof productie

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden