Shutterstock

Inside Peen

Zorgt koud voorjaar nog voor verrassing bij peen?

7 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De handel in peen kabbelt voort op het moment. De vraag naar peen is bij de meeste handelaren en spoelers vergelijkbaar of iets meer dan vorige week. De markt is niet slecht maar het is zeker niet zo dat alle remmen los gaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oost-Europese afnemers kopen redelijk wat Nederlandse peen. Verschillende handelaren melden deze week iets meer dan vorige week handel gedaan te hebben met bestemmingen in Oost-Europa. De afnemers zijn daar wel erg gevoelig voor de prijs. Ze kijken goed rond waar ze de goedkoopste peen kunnen krijgen.

Telers verwachten meer
Dat staat op gespannen voet met de verwachtingen van de telers. Akkerbouwers zien een koud voorjaar, vroege peen die nog nauwelijks boven staat en een beperkt aanbod van goede peen. Zij verwachten dan ook een hogere prijs voor de peen.

Het koude voorjaar houdt de gemoederen sowieso bezig. Handelaren durven geen concrete voorspellingen te doen - zeker na de uitzonderlijke situatie veroorzaakt door corona - maar de algemene verwachting is dat er vrij lang op de oude oogst gedraaid zal worden.

Dat is ook de Spaanse telers niet ontgaan. Er klinken wel geluiden dat links en rechts wat afnemers zijn overgestapt op de Spaanse nieuwe oogst. Maar de prijs ligt volgens verschillende handelaren ruim boven die van de bewaarpeen en de prijzen van oude en nieuwe peen kruipen nog niet echt naar elkaar. Spaanse telers vertrouwen op een latere oogst in andere vroege teeltgebieden en houden vast aan de huidige prijzen.  

Prijs blijft gelijk
De prijzen voor peen zijn in de DCA-notering gelijk gebleven aan vorige week. B-peen komt gemiddeld uit op €23 per 100 kilo. Voor zeer goede peen worden prijzen tot circa €26 per 100 kilo genoemd. Dat is slechts een klein deel van wat verhandeld wordt. Voor de iets mindere peen worden lagere prijzen betaald. De prijs van C-peen blijft met €22 per 100 kilo gelijk aan de afgelopen weken. De vraag blijft door de gedeeltelijke horecasluiting achter op andere jaren.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden