Shutterstock

Nieuws Europese Commissie

Brussel wil nieuwe doelen biodiversiteit verplichten

14 April 2021 - Linda van Eekeres - 2 reacties

De Europese Commissie wil de nieuwe bioversiteitsdoelen voor 2030 en 2050 wettelijk vastleggen, aangezien de vrijwillige normen voor 2020 niet zijn gehaald.

De plannen werden gisteren (dinsdag 13 april) uit de doeken gedaan tijdens een webinar van Europese organisatie van grondbezitters (ELO) en de intergroup biodiversiteit, jacht en platteland van het Europees parlement. 

15% herstel in 2030
Keynote speaker Stefan Leiner, hoofd van de dienst biodiversiteit van de Europese Commissie, geeft aan dat het plan nog een 'work in progress' is. Het doel is dat Europa in 2030 op weg is naar natuurverbetering en in 2050 de ecosystemen grotendeels zijn hersteld. Het middel om dat te bereiken zijn specifieke bindende biodiversiteitsdoelen, waarbij verder wordt gebouwd op bestaande wetgeving. "Het moet bindend zijn voor lidstaten, maar het is aan de landen zelf om de juiste stimulerende maatregelen in te voeren. We zullen die niet in detail voorschrijven", aldus Leiner.

Het plan waar aan wordt gewerkt, gaat uit van minimaal 15% verbetering van aangetaste gebieden in 2030, 40% in 2040 en 90% in 2050. De Europese regels moeten zich volgens Leiner vooral richten op ecosystemen die de meeste potentie hebben om CO2 op te slaan en de kans op natuurrampen verkleinen.

Financiële middelen
Verschillende europarlementariërs geven aan dat het betrekken van de stakeholders, waaronder boeren, de sleutel is naar succes op lange termijn. Of zoals Jurgen Tack, wetenschappelijk directeur van ELO het zegt: "Laten we eerlijk zijn, de echte experts zijn zij die met hun 2 voeten in het veld staan." Europarlementariër Alexander Bernhuber, die is opgegroeid op een boerderij in Oostenrijk, geeft aan dat de biodiversiteitsdoelen het werk van agrarisch ondernemers kan beïnvloeden. "Je kunt niet groener dan groen worden als onder de streep de cijfers rood kleuren." Hij is daarom bezorgd over het verplichte karakter van de doelen. 

Leiner zegt dat het belangrijk is dat de mensen die het uiteindelijk moeten doen - boeren, vissers en andere landgebruikers - de juiste middelen krijgen. "Zij moeten de tools en mogelijkheden krijgen. Dat in 2026 zo'n 10% van het EU-budget naar biodiversiteit gaat, zal hierbij helpen." Ook Álvaro Amaro, voorzitter van de zogeheten intergroep, vindt dat boeren en andere betrokken partijen financiële steun moeten krijgen voor hun inspanningen om biodiversiteit te verbeteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
kempenboer 15 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891823/brussel-wil-nieuwe-doelen-biodiversiteit-verplichten]Brussel wil nieuwe doelen biodiversiteit verplichten[/url]
insteek is in ieder geval goed
Abonnee
joepi 15 April 2021
Hopelijk is er europees ook nog begrip voor bevolkingsdichtheid, dat nederland niet gedwongen word om grote vlaktes ongerepte natuur te creëren. Dat gaat hier toch niet werken, zie oostvaardersplassen. Nederland is 1 grote stad aan het worden, neemt niet weg dat we moeten doen wat mogelijk is.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden