Shutterstock

Analyse BB Biologisch

Biologische markten iets vrolijker, maar zonder piek

8 April 2021

Op de biologische markten van tafelaardappelen, uien en peen komt de aanvoer van nieuwe oogst uit de zuidelijke Europese regionen steeds dichterbij. De voorkeur voor Nederlands product maakt dat leveranciers naar verwachting nog niet hoeven te zakken in prijs. De verwachting van grote prijspieken is ondertussen wel uit de markt.

De handel in biologisch product in deze week 14 verloopt daardoor eigenlijk net zo als de voorbije weken. Er is weinig vrije handel en de afwikkeling van contracten loopt aardig door. Wat doen de DCA Indicatieprijzen?

Vraag biologische uien gedekt door contract
In de markt voor biologische uien wordt de vraag naar uien voorlopig nog gedekt door de contracthandel. Sommige van die contracten worden opgerekt voor dekking later in het jaar. De stemming blijft redelijk goed. Eerdaags wordt product verladen voor transport vanuit bijvoorbeeld Egypte. Dit gaat natuurlijk zijn invloed hebben op de markt.

In Nederland maken aanbieders zich niet al te sappel, waarbij zij verwachten voor Nederlands product nog gewoon goede prijzen te kunnen maken. Kopers lijken te snappen dat de bewaarkosten moeten worden vergoed en zijn naar verluidt bereid een centje extra te betalen. De markt voor grove uien is heel dun. De DCA Indicatieprijzen worden door de markt geduid op €40 tot €43 voor >30% grof. De grovere uien noteren van €38 tot €41 per 100 kilo. Er is dus heel weinig handel in vrije uien en de stemming is in de markt is rustig.

Ietsje meer betalen voor biologische peen
In de markt voor biologische peen lopen zaken rustig door met de leveringen. De voorraad biologische peen lijkt nu toch wel te slinken en degene die Nederlands product willen kopen moeten in de toekomst toch wel ietsje meer gaan betalen.

Zonder dat dit nu al in de prijzen is te zien overigens, maar het brengt wel iets meer optimisme. Ten opzichte van aanbod uit Italië en Spanje is het Nederlands product gunstig geprijsd. De DCA Indicatieprijs voor goede kwaliteit (klasse I) biologische peen blijft vooralsnog onveranderd op €25 tot €30 per 100 kilo staan. De stemming is afwachtend.

Voortkabbelen in biologische tafelaardappelen
In de markt van biologische tafelaardappelen kabbelt alles rustig voort. Zonder incidenten blijft de markt dat nog wel even doen op het prijsniveau van €25 tot €28 per 100 kilo. Dit geldt voor kruimige en vastkokende aardappelen 35 tot 65 millimeter. De stemming is afwachtend bij weinig handel.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen en hoe deze tot stand komen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Analyse biologisch

Weinig variatie op biologische markten

Analyse biologisch

Matige kwaliteit remt biologische peenmarkt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden