Shutterstock

Nieuws Akkerbouw

Telen van soja in toekomst rendabel in Noord-Europa

30 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De klimaatverandering zorgt ervoor dat het in de toekomst bedrijfseconomisch rendabel wordt om in Noord-Europa soja te telen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Engelse Rothamsted Research na een driejarig onderzoek.

"Onze onderzoeksresultaten wijzen erop dat vanaf 2050 soja een kansrijk gewas is in Engeland, het zuiden van Wales en andere Noord-Europese gebieden op dezelfde breedtegraad", zegt Kevin Coleman hoofdauteur van het rapport. "De opbrengsten zouden dan hoog genoeg moeten zijn om het een bedrijfseconomisch interessante optie te maken. Daarnaast heeft het soja een lage stikstofbehoefte en kent het in Noord-Europa weinig ziektes en plagen."

Langer groeiseizoen
De onderzoekers hebben 3 jaar proeven gedaan met 14 sojarassen op 2 locaties in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens zijn klimaatmodellen gebruikt om te voorspellen hoe de gewassen zich in de nabije toekomst (2041-2060) en verre toekomst (2081-2100) zouden ontwikkelen. In het huidige klimaat zijn er enkele rassen die voldoende vroeg afrijpen, maar daar is de opbrengst lager van. Door de klimaatverandering wordt het mogelijk rassen te telen die later afrijpen en een hogere potentiële opbrengst hebben. "Met de hogere CO2-concentraties in de atmosfeer kan de opbrengst volgens de modellen tot wel een halve ton per hectare toenemen in de verre toekomst. Dat effect wordt door andere gevolgen van de klimaatverandering helaas grotendeels te niet gedaan. Voor de meeste locaties verwachten daardoor geen significante opbrengsttoename", aldus Coleman.

Volgens de onderzoekers is er een gebrek aan diversiteit in het bouwplan van grote akkerbouwbedrijven. Een 'cash crop' zoals soja, dat stikstofbindend is en niet gevoelig is voor ziektes en plagen, is voor veel bedrijven een mooie aanvulling in het bouwplan dat nu in het VK voornamelijk door graan wordt gedomineerd. "Of het gewas uiteindelijk aantrekkelijk wordt, hangt mede af van hoe de telers de voordelen op het gebied van arbeidsspreiding, de mogelijkheden van onkruidbestrijding en de voordelen in het bouwplan beoordelen", stelt Coleman.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden