Agrifoto

Nieuws Graan

'Geen topopbrengsten meer voor Duitse boeren'

17 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

"Topopbrengsten van 50 miljoen ton graan voor Duitsland worden zelfs in jaren met ideale groeiomstandigheden steeds moeilijker te halen," zegt Guido Seedler graanmarktspecialist van het Deutschen Raiffeisenverbandes (DRV) naar aanleiding van de eerste oogstraming van dit jaar.

Naast het weer worden de verscherpte regels op het gebied van bemesting en gewasbescherming merkbaar. Die gaan ten koste van de opbrengst. Bovendien neemt het aandeel graan in het bouwplan af bij de Duitse boeren en intensiveren ze het bouwplan.

De actuele stand van de gewassen wordt als goed bestempeld. "Zelfs toen de temperaturen onder de -20 graden zakten is er nauwelijks graan uitgewinterd", aldus Seedler. "Daar heeft het sneeuwdek dat er toen lag voor gezorgd." Maar vorstschade kan ook later in het voorjaar optreden. "Dat hebben we vorig jaar in gezien. Flinke nachtvorst in mei heeft toen in diverse regio's wintergerst en in minder mate wintertarwe bij de aarzetting beschadigd."

Opbrengst gelijk aan vorig jaar
DRV verwacht dat de Duitse oogst dit jaar gelijk zal zijn aan de oogst van vorig jaar. Er wordt voor dit seizoen uitgegaan van een graanopbrengst van 43,5 miljoen ton en een koolzaadopbrengst van 3,5 miljoen ton. In vergelijking met vorig jaar wordt er volgens DRV iets minder zomergraan gezaaid. Het zaaien van zomergraan is inmiddels onder goede omstandigheden begonnen in Duitsland. Het areaal korrelmaïs neemt waarschijnlijk toe. Dat gaat ten koste van snijmaïs die in belangrijke mate voor de productie van biogas wordt geteeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden