Shutterstock

Nieuws Suiker

Zet de prijsstijging van suiker door?

24 Februari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De International Sugar Organisation (ISO) berekende dat er voor het suikerseizoen 2020/2021 een tekort zal zijn van 3,5 miljoen ton. Dat is circa 2% van de wereldwijde consumptie. De prijs van suiker is de afgelopen maanden gestegen. Zet de prijsstijging van suiker de komende tijd door?

Casper Burgering, econoom bij ABN Amro verwacht van wel. Het verwachte tekort is een reden voor speculanten om posities op te bouwen in de suiker.

In Europa en Amerika neemt de vraag naar suiker al jaren flink af. Suiker past minder goed in een gezond dieet en daar is in deze regio's steeds meer aandacht voor. Mondiaal blijft de vraag wel groeien met circa 1% per jaar. Azië zit met en groei van 1,2% net boven het gemiddelde. In het Midden-Oosten en Afrika neemt de vraag zelfs met 2,5% per jaar toe.

Prijs flink gestegen
Begin 2020 is de suikerprijs flink gedaald. Het dieptepunt werd op 27 april bereikt. Daarna is de prijs hersteld en gedurende de rest van het jaar gestegen met 57%. De prijsstijging is ook in 2021 nog niet gestopt. Vanaf 1 januari tot half februari is de prijs 7% gestegen.

Burgering is van mening dat de prijs nog steeds relatief laag is. Het aanbod op de markt is krap, onder andere door logistieke problemen en een tekort aan containers. Op korte termijn zal deze krapte niet veranderen. Ook wordt verwacht dat de koers van de Braziliaanse real verder oploopt. Al deze factoren in ogenschouw nemend ligt een verdere prijsstijging voor de hand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Suiker
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden