Shutterstock

Nieuws BB Biologisch

Stemming in bio markten komt er langzaam in

13 Januari 2021

Op de biologische markten voor uien en peen komt geleidelijk aan wat meer reuring. Maar de tafelaardappelen blijven voorlopig nog wel even achter de planken.

De markt voor biologische uien wordt gekenmerkt door toenemende vraag die vooral afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het verhaal gaat daarbij dat prijzen worden geboden die beduidend boven die van vorige week lagen. Die opwaartse beweging wordt aangemoedigd doordat het aanbod niet los komt. Uien voor direct af boerderij/koeling gaan op dit moment voor gemiddeld zo'n €42. 

Er is in ieder geval bij telers en handelaren de gedachte dat de prijzen verder op gaan lopen. 'Het seizoen is nog lang', aldus een handelaar. De vraag is dan waar het plafond ligt en minstens net zo belangrijk: wanneer wordt dat bereikt? Een vraag die regelmatig bij telers voorbij komt natuurlijk.

In een marktsituatie als deze is het heel erg moeilijk voor de markt om een prijsniveau te duiden. Op het ogenblik is de DCA Indicatieprijs voor 'af prijzen binnen 3 weken', tussen de €42 en €44 voor fijne/middelpartijen. Grover is iets minder gevraagd en moet tussen de €38 en €42 per 100 kilo op leveren. Al met al een aardige plus met gunstige vooruitzichten voor telers.

Prijzen voor peen trekken ook licht aan
De markt voor peen lijkt te profiteren van het feit dat kopers zich meer gaan roeren. Dat leidt tot een positief sentiment, waar telers meer durven te vragen en dat plusje in sommige gevallen ook weten te realiseren. Ook hier zijn de volumes nog laag en moet de echte handel nog losbarsten. Doordat ook het verkoopseizoen in peen nog wel even duurt, hebben zowel kopers en kennelijk zeker ook de verkopers, geduld. 

De markt voor biologische peen handelt deze week in een range die licht op is gelopen tot DCA Indicatieprijzen van €28 tot €32 per 100 kilo. Een dikke €2 hoger dan vorige week.

Weinig nieuws over biologische tafelaardappelen
'Eigenlijk geen nieuws' is wat de markt overwegend laat weten als het gaat over de handel in vastkokende- en kruimige tafelaardappelen. De vraag die nog altijd wordt verwacht uit Duitsland blijft nog uit. Kennelijk hebben de oosterburen zelf nog genoeg product, is de heersende opvatting. Het kan natuurlijk ook zijn dat zij de aardappelen van elders betrekken, maar daar zijn weinig tot geen signalen voor. Wachten is dus het devies voor Nederlandse eigenaren van deze aardappelen. En nog geen indicatie dat er grote prijsschommelingen op komst zijn.

De markt is rustig en de prijsrange blijft gelijk aan die van vorige week op DCA Indicatieprijzen van €25 tot €28 per 100 kilo.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

Biologische peenmarkt is niet in beweging te krijgen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden