Agrifoto

Inside Peen

Markt voor peen in rustiger vaarwater

30 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

De markt voor peen bevindt zich in rustiger vaarwater. Volgens handelaren voelt het sentiment in de markt iets vaster aan en dat is ook terug te zien in de DCA-notering Peen. Daarentegen loopt de export, zowel binnen Europa als naar overzeese bestemmingen, nog steeds moeizaam.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals vorige week al werd verwacht, is de peenmarkt deze week in rustiger vaarwater terechtgekomen. Er wordt dan ook niet bijster veel verkocht. De Belgen kopen nog wel kleine partijen in Nederland, omdat in België door de natte omstandigheden niet gerooid kan worden. Hier houdt het wel bij op. Over het algemeen wordt er weinig handel gedaan in Europa. Ook de export richting overzeese bestemmingen verloopt moeizaam. Continenten als Afrika kopen minder dan voorgaande jaren en dat is voor Nederland een doorn in het oog.

Toch hebben verschillende handelaren wel het gevoel dat de markt wat vaster aanvoelt dan in voorgaande weken. Aangezien de opbrengsten duidelijk minder zijn met soms maar 100 kisten per hectare, in plaats van de gebruikelijke 115 tot 135 kisten, laten koelhuizen zich ook mondjesmaat zien op de markt. Over het algemeen kabbelt de markt momenteel rustig voort en is er weinig reuring te bespeuren.

Wat doet DCA-notering Peen?
Dat de markt voor peen wat vaster aanvoelt, is ook terug te zien in de DCA-notering Peen. De gemiddelde prijs voor B-peen blijft stabiel op €12 per 100 kilo, bij een prijsrange van €10 tot €14. Voor C-peen gaat de prijs deze week met €1,50 omhoog naar een gemiddelde van €12 per 100 kilo. Dit is eveneens bij een prijsrange van €10 tot €14 per 100 kilo. Peen voor de bewaring gaat deze week weg voor €11 à €12.

Het is nog onduidelijk welk effect het wisselvallige weer gaat hebben op de handel. Daardoor kunnen telers namelijk niet continu het land op, wat vertraging oplevert in de oogst en dus de voorraad. Insiders melden ook dat dit doorgaans niet de periode in het jaar is om topdrukte te verwachten. Kortom: de markt is rustig, maar niet buitenproportioneel. 

Bekijk hier de laatste noteringen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden