Nufarm

Weerupdate Gewasbescherming

Chemiereus Nufarm stapt in mechanisch loofdoden

19 Oktober 2020 - Niels van der Boom

Het Australische bedrijf Nufarm, vooral bekend van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden, gaat in zee met de Duitse startup Crop.Zone. Het bedrijf uit Aken heeft een machine ontwikkeld die middels elektrocutie onkruiden doodt. De techniek kan ook voor de loofdoding in aardappelen worden toegepast. Vanaf 2021 is de techniek ook in ons land verkrijgbaar.

Het gebruik van elektrocutie om onkruiden te vernietigen is verre van nieuw. In alle werelddelen wordt het al (veel) langer toegepast. In Europa verwierf vooral het Duitse Zasso er bekendheid mee. Dit bedrijf werkt nauw samen met CNH Industrial, die het via de merken New Holland en Case IH aan de man brengt. De techniek van Crop.Zone wijkt echter af.

Geleidingsvloeistof
De 2 jaar oude Duitse startup heeft, net als de Zasso, een grote generator achterop de trekker. Daar hangt ook het frame aan dat de onkruiden of planten aanstrijkt. In de fronthef hangt een bescheiden veldspuit om een geleidingsvloeistof toe te dienen. Nufarm ziet veel in de techniek en ziet hiermee kans om het portfolio gewasbeschermingsmiddelen aan te vullen. Naast chemische producten heeft het zo ook een duurzaam alternatief beschikbaar, laat regional general manager Hildo Brilleman in een persbericht weten. Vooral in teelten waar de mogelijkheden voor chemische onkruidbestrijding zijn afgenomen, is het volgens hem interessant.

Crop.Zone werkt al langer aan de techniek in thuisland Duitsland. Volgend jaar komt de Benelux daarbij en kunnen de eerste klanten zich aanmelden voor een 'early adaptors programma'. Door gewassen voor te behandelen met een geleidingsvloeistof kan volgens de fabrikant het energieverbruik omlaag, wat weer duurzaam is en kosten bespaart. Het programma wordt geleidt door de Nederland Michiel de Jongh, die eerder lange tijd bij Monsanto en later bij Syngenta werkte.

12 meter breed frituren
Veel details over de machine van Crop.Zone zijn er nog niet. Op de website is te lezen dat hij een werkbreedte van 12 meter heeft en daarmee driemaal sneller moet werken dan ploegen. Naast onkruiden en de loofdoding kun je er groenbemesters mee 'frituren' zonder dat je moet terugvallen of glyfosaat of een intensieve grondbewerking.

Fotocredit: Crop.Zone

In Nederland werken inmiddels meerdere concurrerende machines van Zasso, die ook gebruikt zijn in aardappelen. De resultaten daarvan zijn wisselend. Naar verluidt zou ook dit bedrijf werken aan een oplossing met geleidingsvloeistof om het resultaat te versterken. Jas je teveel volt door het plantje, dan vernietig je ook de knollen. Bij het probleemonkruid knolcyperus is dat juist zijn grote kracht. Daar levert de biologische bestrijdingsmethode juist enorme voordelen op, omdat glyfosaat niet afdoende werkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden