Shutterstock

Nieuws Landbouwtelling

Teelt van eiwitgewassen daalt, fors minder soja

30 September 2020 - Chanti Oussoren

De teelt van eiwitgewassen in Nederland neemt af. Dit is voornamelijk het gevolg van een verminderde sojateelt, zo blijkt uit de landbouwtelling van het CBS.

In totaal wordt dit jaar zo'n 9,1 duizend hectare aan eiwithoudende gewassen geteeld, een afname van 3% in vergelijking met vorig jaar. Deze gewassen zijn goed voor circa 0,5% van het totale Nederlandse landbouwareaal.

Luzerne koploper
Het grootste deel wordt gebruikt voor de teelt van luzerne, namelijk 7.511 hectare. In vergelijking met vorig jaar is dit een afname van circa 1,4%. Het aantal hectare wordt dit jaar verdeeld over 1.165 bedrijven. Hiermee is het aantal bedrijven met luzerne met 5% toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Er wordt gemiddeld gezien dus minder luzerne geteeld per bedrijf.

Het areaal veldbonen heeft een groei weten te realiseren. Het aantal hectare is met 15% gegroeid tot 1.092 hectare. Hiermee zet het areaal de groei van de afgelopen 7 jaar voort en is het aantal hectare in gebruik gegroeid tot het hoogste niveau sinds 10 jaar.

Het aantal hectare in gebruik voor voedererwten is met 11,5% gedaald en noteert voor dit jaar op 277 hectare. Het areaal niet bittere lupine is daarentegen gegroeid en komt voor dit jaar op 100 hectare uit. 

Sojabonen
Ook het areaal sojabonen neemt af. Dit jaar wordt er op 132 hectare soja verbouwd, vorig jaar was dit nog op 476 hectare. Dit komt neer op een afname van maar liefst 73%. Niet alleen in Nederland neemt het areaal af, ook in Europa wordt er minder soja geteeld.

Vorig jaar was er in Europa 896.000 hectare in gebruik voor soja, dit was 6,2% minder dan in 2018. De grootste afname vond plaats in Italië en Roemenië, daar werd respectievelijk 19% en 14% minder soja geteeld. Wel wordt er binnen Europa in Italië, met een areaal van 273 hectare, nog het meeste soja geteeld.

Wereldwijd gezien was Brazilië vorig jaar het grootste sojabonenland met een teelt van 35 miljoen hectare. Ook de Verenigde Staten en Argentinië doen niet onder voor deze grote hoeveelheden, daar werd 31 miljoen en 18 miljoen hectare geteeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden