Agrifoto

Nieuws Glyfosaat

Gezondheidsraad in België wil snel ban op glyfosaat

5 September 2020 - Kimberly Bakker - 2 reacties

De Hoge Gezondheidsraad in België adviseert een geplande, gecontroleerde en progressieve afbouw van het gebruik van glyfosaat in België. Volgens de raad moet het gebruik voor het einde van 2022 stopgezet worden en tegelijkertijd wil het dat het vinden van een alternatief gestimuleerd wordt.

Het gebruik van het middel glyfosaat staat al langer ter discussie, omdat het Internationaal agentschap voor kankeronderzoek (IARC) glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' had geclassificeerd. Na een procedure besloot de Europese Unie het gebruik toch nog tijdelijk te verlengen, tot december 2022. Gezien het belang van het glyfosaatdossier heeft de Hoge Gezondheidsraad besloten om eveneens een standpunt in te nemen: 'Een gecontroleerde, geplande en progressieve afbouw van het gebruik van glyfosaat in België is wenselijk'.

Schadelijk voor de mens of niet?
In het rapport van de Hoge Gezondheidsraad wordt glyfosaat niet alleen als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempeld, maar staat tevens dat het middel hormoonontregelende eigenschappen kent en een effect heeft op het darmmicrobioom. Opvallend is dat tegelijkertijd geschreven staat dat het middel "slechts zwak kankerverwekkend" is en dat het risico voor de mens "beperkt" is. In het kader hiervan verwijst het naar een studie in de Verenigde Staten. "Daaruit blijkt dat slechts een kleine groep gebruikers met de hoogste blootstelling aan glyfosaat een beperkt verhoogd risico op lymfekanker laat zien. Voor het merendeel van de gebruikers wordt geen verschil met niet-gebruikers gezien."

De Hoge Gezondheidsraad realiseert zich overigens wel dat het middel wereldwijd veelvuldig wordt gebruikt. "Het gebruik van glyfosaat is dan ook niet louter belangrijk voor landbouw, maar ook voor de economie in het algemeen", zo staat geschreven in het advies. Toch adviseert de raad dat het gebruik van glyfosaat zo snel mogelijk stopgezet moet worden.

Op zoek naar alternatief
Wel erkent de Hoge Gezondheidsraad dat de situatie lastig is, omdat er nog geen goed alternatief gevonden is. Daarom wil het dat de bevoegde autoriteiten, bij voorkeur op Europese niveau, alle onderzoeken naar een alternatief stimuleren. "Het kan daarbij gaan om een andere chemische stof met vergelijkbare eigenschappen, maar er kan ook gedacht worden aan andere niet-chemische methoden voor onkruidbestrijding."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
kleiboer 6 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889067/gezondheidsraad-in-belgie-wil-snel-ban-op-glyfosaat]Gezondheidsraad in België wil snel ban op glyfosaat[/url]
Snel ban op gkyfosaat ? Waarom ? Oh ja, het middel is "mogelijk kankerverwekkend" ! OKKKAAAYY maar veel andere producten zijn ook "mogelijk kankerverwekkend" zoals sigaretten, diesel, kerosine, GSM telefoon, koper in de bioteelt, enz, enz
ook voor deze producten een snel verbod ?
Boertje 7 September 2020
Als je dit terug mag zien in de prijs onder gelijke monniken gelijke kappen is er niets aan de hand, gemis aan lobbyist boeren.

Verhaal kleiboer wel de bel, niet de klepel!


https://www.parool.nl/nederland/tabaksindustrie-lobbyde-succesvol-voor-afzwakking-anti-rookbeleid~ba11b481/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

https://www.ftm.nl/artikelen/vvd-en-tabakssector-remmen-rookakkoord
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden