Shutterstock

Inside Aardappelen

Nog veel fritesaardappelen op voorraad in Canada

15 Mei 2020 - Jeannet Pennings

Als gevolg van de coronacrisis kampt ook Canada met een forse voorraad aardappelen bestemd voor de verwerkingsindustrie. Aardappelverwerkers in het land krimpen bovendien fors in het gecontracteerde areaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale voorraad fritesaardappelen in Canada lag op 1 mei 4,2% boven het 3-jarig gemiddelde. Zo blijkt uit de laatste cijfers van de United Potato Growers of Canada (UPGC). Het is het directe gevolg van de corona-uitbraak, waardoor de fritesafzet onder andere via fastfoodketens is gestagneerd.

In totaal heeft Canada nog 22,9 miljoen cwt fritesaardappelen in opslag. Omgerekend is dat iets meer dan 1 miljoen ton. In april werden er bijna 34% minder aardappelen verwerkt dan in dezelfde maand vorig jaar.

Alberta hardst getroffen
De meeste fritesaardappelen liggen in opslag in de provincie Alberta, waar de voorraad 18,4% hoger is dan het 3-jarig gemiddelde. Ook in Ontario is de voorraad fors groter, namelijk 11,4%. Alleen in Manitoba is de voorraad kleiner dan voorgaande jaren (-13,3%), maar dat heeft te maken met de tegenvallende oogst in de provincie.

De Potato Growers of Alberta schatten dat er nog ongeveer $60 tot $70 miljoen aan verwerkingsaardappelen in opslag liggen. De drie grote aardappelverwerkers van de provincie, Cavendish Farms, McCain Foods en Lamb Weston, zouden het gecontracteerde areaal met 20 tot 25% verlaagd hebben. 

Areaal krimpt
Aan de oproep van de UPCG eind april aan telers om te krimpen in areaal, werd gehoor gegeven. De organisatie verwachtte dat verwerkers 15 tot 30% minder fritesaardappelen zouden contracteren. Mede dankzij het latere plantseizoen kon daar nog op geanticipeerd worden. De verwachting is dat Canadese telers dit jaar 9% minder aardappelen telen, met de grootste krimp in Alberta.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden