Shutterstock

Nieuws Aardappel

België doneert aardappelen aan voedselbank

23 April 2020 - Jeannet Pennings - 4 reacties

De aardappelverwerkers in België gaan wekelijks 25 ton aardappelen schenken aan de voedselbanken. Het voorstel komt van de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits. De overheid neemt de kosten voor het wassen, verpakken en verdelen van de aardappelen voor haar rekening.

Door de maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis kampt de aardappelsector met forse overschotten. Op deze manier krijgt een deel van de aardappelen alsnog een bestemming, zegt minister Crevits. “We willen zo veel mogelijk voorkomen dat al dat uitstekende voedsel, waar telers hard voor gewerkt hebben, verloren gaat.”

Het ministerie heeft daarom een overeenkomst gesloten met Belgapom. De brancheorganisatie van de aardappelhandel en -verwerking gaat 25 ton aardappelen per week te schenken aan de voedselbanken. De eerste zending is vandaag, donderdag 23 april, vanuit het centrale depot van de voedselbanken in Grimbergen verdeeld richting de lokale verdeelpunten.

Druppel op gloeiende plaat
De overeenkomst geldt tot eind mei. Dat betekent dat voor een periode van 6 weken aardappelen richting de voedselbanken gaan, in totaal 150.000 kilo. Het is slechts een druppel op de gloeiende plaat, gezien de flinke voorraden waar telers mee kampen. De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,71 miljoen ton aardappelen. Ook de voorraden bij de verwerkers stapelen zich op

“Toch zijn we als aardappelketen blij dat dankzij deze actie een deel van de aardappelen een bestemming krijgt”, zegt Romain Cools van Belgapom. “Op die manier dragen we ook een steentje bij om de zwaksten in onze maatschappij lekkere en gezonde aardappelen te bezorgen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Jochem 23 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886872/belgi-doneert-aardappelen-aan-voedselbank]België doneert aardappelen aan voedselbank[/url]
Hier kan je mooi zien hoeveel lichtjaren mevrouw Crevits af staat van de praktijk. 25 ton per week hahahahahahaha. Dat is 1 uur verpakken maximaal.
Hahahaha, werkelijk een gotspe.
Geef dan elke Europees gezin of adres 1 keer gratis 10 kg frites.
446 miljoen / 3 per gezin = 150 miljoen x 10 kg frites (=20 kg aardappelen). Dat is een bestemming voor 3 miljoen ton aardappelen. Dan hebben we het ergens over mevrouw Crevits.
guito 23 April 2020
ook ik vind dat nog niet eens zo,n slecht idee van Jochem. maar dan rijden we Albert en Frits in de wielen,en dat mag natuurlijk nooit gebeuren.
???!!! 23 April 2020
Guito, Laat die lui dan de afhaal/bezorging regelen: kopen ze gelijk een keukenrol, papieren bordjes, vet, mayonaise, kroket.............. ,kortom niemand in de wielen gereden en wel een humanitaire afzet.
Marc 24 April 2020
Madam Crevits , tja van onderwijs naar de boerenbond ben je gegaan , wat ben je nu eigenlijk ? Lever die aardappelen gratis aan de grootwarenhuizen voor de bevolking ! De Gemeenten gingen toch iets extra doen voor hun inwoners ! Gaan de prijzen nu dalen aan de frituur?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voeren tempo op

Nieuws Aardappelen

Franse fritesindustrie mikt op productieverdubbeling

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden