Agrifoto

Inside Aardappel

Aardappelteelt af land gaat geen bestemming krijgen?

23 April 2020 - 6 reacties

Met het verlengen van de intelligente lockdown tot 20 mei door premier Mark Rutte heeft ook de aardappelsector weer meer inzicht gekregen. Daardoor kunnen er opnieuw scenario's worden geschetst voor de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In deze analyse kijken we vooral naar de gevolgen voor de afzet van frites, en de gekrompen behoefte die ontstaat als gevolg van de coronacrisis. De sluiting van horeca en grote evenementen is de grootste klap voor de verwerkende industrie. Fastfood, foodservice en horeca zijn de belangrijkste afnemers van Nederlandse frites. Van het totaal aantal tonnen frites dat wordt geproduceerd, blijft er ongeveer 60% in Europa. De rest is voor de exportmarkt. 

Binnen Europa zijn de belangrijkste afnemers de eerder genoemde segmenten. In Nederland wordt er nog relatief veel frites binnenhuis gegeten, maar bijvoorbeeld in Zuid-Europa wordt frites voornamelijk geconsumeerd buiten de deur.

Evenementen vervallen
Kijkend naar de maatregelen die zijn afgekondigd en die bijna voor alle Europese landen gelden, kunnen we er van uitgaan dat grote evenementen tot september komen te vervallen. Europese voetbalkampioenschappen, Formule 1, concerten, festivals noem het maar op, stuk voor stuk evenementen waar veel frites wordt gegeten. De horeca blijft tot juni dicht en de verwachting is dat (naar Chinees model) deze geleidelijk en met veel minder zitplaatsen kunnen openen (1,5 meter economie). Dus ook daar komt de omzet tot september zeker niet op volle sterkte terug.

Als we de tijdlijn maart tot en met september pakken in de verwerking van aardappelen in Nederland, dan hebben de verwerkers in die periode over de afgelopen 5 jaar gemiddeld 2,27 miljoen ton aardappelen verwerkt. Met de eerder geschetste vraaguitval en de ingeschatte periode waarin dit minimaal blijft, kan je met de ervaring van de eerste ‘lockdown-maand' een inschatting maken van de afname van de vraag naar frites.

40% normale aanbod nodig
Bij de huidige stand van zaken moet rekening worden gehouden met een vraaguitval van minimaal 60%. Er kan dus maar 40% van het 'normale' aanbod van aardappelen nodig zijn voor de periode maart tot en met september. Bij een verwerking van 2,27 miljoen ton aardappelen is dat 900.000 ton aardappelen. Van de oude oogst zijn er nog 1 miljoen ton aardappelen beschikbaar, wat kan betekenen dat voor de gehele oogst die vrij wordt geteeld voor levering af land geen bestemming is.

Ook hebben we te maken met grote fritesvoorraden in de vrieshuizen, waardoor er zelfs nog minder aardappelen nodig kunnen zijn in de huidige situatie. Als deze langer aanhoudt, staat het nieuwe seizoen dus voor hele grote uitdagingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden