Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Kleine lichtpuntjes voor fritesproducent Aviko

15 April 2020 - Jeannet Pennings - 1 reactie

Er zijn kleine lichtpuntjes voor noodsteun voor Aviko, onder meer na aanleiding van het gisteren (dinsdag) gevoerde Tweede Kamerdebat. Donderdag wordt duidelijk of de fritesproducent mogelijk toch gebruik kan maken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). 

Met de tijdelijke NOW-regeling, die in plaats is gekomen van de regeling voor werktijdverkorting, worden werkgevers die te maken hebben met omzetverlies door de coronacrisis tegemoet gekomen. De lonen van de werknemers worden voor 90% doorbetaald. Omdat alleen moederbedrijven nu aanspraak kunnen maken op deze regeling valt Aviko, als werkmaatschappij van Royal Cosun, buiten de boot. Het bedrijf schreef daarop een brandbrief aan Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

In de Tweede Kamer werd dinsdag 14 april gesproken over versoepeling van de NOW-regeling. In het debat kaartte Chris Stoffer van de SGP de prangende situatie bij Aviko aan. Hij wees erop dat personeel van Aviko niet aan het werk kan binnen andere onderdelen van Royal Cosun. De minister zegde toe te bekijken of werkmaatschappijen als Aviko toch loonkosten-subsidie kunnen krijgen.

Niet met lege handen
“Dat is de beste uitkomst die we hadden kunnen hopen”, zegt Chris Deen, CEO van Aviko. “Een definitieve uitspraak hadden we niet verwacht. Met deze belofte staan we in ieder geval niet helemaal met lege handen.” 

Inmiddels heeft Aviko de toezegging ontvangen dat minister Koolmees morgen (donderdag 16 april) met een principe-uitspraak komt over het al dan niet versoepelen van de NOW-regeling. Daarna volgt de inhoudelijke uitwerking van een eventuele uitzonderingsregeling.

Ondertussen blijft de CEO de overheid oproepen om Aviko te helpen nu de omzet van het bedrijf met 70% is gedaald als gevolg van de coronacrisis. “We hebben fors moeten terugschakelen in de productie. Met de sluiting van de horeca zijn de activiteiten in de verse producten vrijwel onmiddellijk stilgevallen. Overigens zien we die vraag wel weer ietsje aantrekken, dankzij leuke horeca-initiatieven met afhalen en bezorgen.” 

Capaciteit blijft
De 1.100 medewerkers van Aviko in Nederland zitten volgens Deen (nog) niet zonder werk. “Kantoorpersoneel werkt vanuit huis en in de fabrieken wordt doorgewerkt zo lang als er werk is. Er wordt geschoven met ploegendiensten en we proberen zo flexibel mogelijk te zijn om snel in te spelen op het beetje vraag dat er is. Ondertussen zijn we druk bezig om verschillende scenario’s te bekijken.”

Over de capaciteit is Deen duidelijk: die blijft. “De vooruitzichten op de lange termijn zijn gewoon goed. Dat betekent onder meer dat de bouw van de nieuwe fabriek in Poperinge doorgaat, net als de overname van de fritesfabriek in China.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Korte weg 16 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886719/kleine-lichtpuntjes-voor-fritesproducent-aviko]Kleine lichtpuntjes voor fritesproducent Aviko[/url]
70% van 4 weken crisis en nu al in de shit. ballentent
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden