Shutterstock

Inside Aardappelen

Verenigde Staten krimpen aardappelareaal fors in

7 April 2020

De aardappelsector in de Verenigde Staten blijkt snel te kunnen schakelen in groei of krimp van het areaal aardappelen in een oogstjaar. Dat blijkt uit de cijfers voor het komende teeltseizoen 2020, waarin het aardappelareaal fors daalt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afhankelijk van de prijsvorming van het voorgaande seizoen wordt er in de VS de laatste 3 jaren (2017, 2018 en 2019) rond de 390.000 hectare aardappelen geplant. Gelet op het prijsverloop van het afgelopen oogstjaar 2019, vanwege de prima wereldwijde fritesafzet, kon ook oogst 2020 een stabiel beeld qua areaal laten zien. 

De coronacrisis zet echter de zaak op de kop. Waar in West-Europa er alles aan gedaan wordt om telers te overtuigen om kort voor het poottijdstip areaal te minderen, kost dat in de VS blijkbaar minder moeite. Zoals nu door het NAPMN (North American Potato Market News) is becijferd, komt het areaal voor oogstjaar 2020 uit op circa 365.000 hectare.

Overschotten beperken
Oftewel: 25.000 hectare minder dan in de 3 voorgaande oogstjaren, een krimp van 7%. Bij een normaal groeiseizoen qua hectareopbrengst worden er ruim 1 miljoen ton minder aardappelen gerooid. Deze krimp kan jammer genoeg wel eens nodig zijn om de te verwachte overschotten van vooral het diepgevoren eindproduct nog enigszins te beperken.

De grootse daling van het areaal is te zien in de echte fritesaardappelstaten Idaho (-13%) en Washington (-15,2%), goed voor een totaal areaal van bijna 180.000 hectare. Het snel schakelen in het areaal geeft aan hoe kort de lijntjes zijn tussen verwerkers en telers om gezamenlijk op te trekken om het te verwachte moeilijke seizoen 2020/2021 goed door te komen.          

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden