Eigen foto

Boerenbusiness Poll

Akkerbouwer snijdt vooral in aardappelareaal

6 April 2020 - Niels van der Boom - 6 reacties

Afgelopen donderdag vroeg Boerenbusiness de lezers naar het bouwplan voor komend seizoen. Heeft de corona-uitbraak gevolgen voor de gewasarealen en welke gewassen worden getroffen of juist uitgebreid? We zetten de resultaten op een rij.

Ruim de helft van alle lezers vulde in dat zij hun bouwplan voor het huidig teeltseizoen niet (meer) gaan veranderen. Van de 224 stemmers gaf ruim 50% dit aan. Een groep van 36% zegt wel wijzigingen aan te brengen, en zo’n 10% weet dit nog niet.

Vooral minder aardappelen
De fritesaardappelsector heeft in akkerbouwland de grootste klappen te verduren als gevolg van de coronacrisis. Niet gek dus dat in dit gewas het meeste wordt gesneden. In de helft van alle gevallen wordt het areaal van deze teelt verkleind. Op plek 2 staan overige teelten, buiten het gangbare bouwplan om. Suikerbieten en uien volgen daarna.

Volgens de uitslag van de poll wordt het gemis van de aardappelen vooral door granen en/of maïs aangevuld. In 44% van de gevallen was dit het geval. Andere teelten staan wederom op 3. Wellicht opvallend wordt aardappelen hier juist in 12% van de gevallen genoemd.

Geen vertrouwen
De beweegredenen achter deze beslissingen laten zich raden. Met stip op 1 wordt het gemis van vertrouwen in de afzetmarkt genoemd, gevolgd door het huidig prijsniveau van de producten. Daarna volgt het niet kunnen contracteren.

Tegelijkertijd geven de lezers aan dat het beteelde areaal dit jaar ongewijzigd blijft. 62% vulde deze optie in. Een groep van 23% zegt wel minder grond te huren of pachten.  Bij de vraag of telers verwachten in de financiële problemen te komen wordt gemengder gereageerd. De percentages zijn daar redelijk gelijk. De grootste groep kan nu nog niet zeggen of het in de problemen komt door de huidige crisis. Een bijna even grote groep denkt het wel te kunnen rooien. Slechts 6% geeft aan al wel financiële problemen te hebben.

De genoemde percentages en aantallen in dit artikel waren de stand op 6 april om 12:15.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Sjappie 6 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886581/akkerbouwer-snijdt-vooral-in-aardappelareaal]Akkerbouwer snijdt vooral in aardappelareaal[/url]
En nu maar hopen dat het areaal er toch komt
Leendert 6 April 2020
????? Waarom hopen dat het areaal er wel komt? ' daar is niemand mee gebaat . Word hoog tijd dat het weer terug gezond word voor de teler en dan zit er niks anders op dan flink krimpen
Jan kievit 7 April 2020
Schaarste is de beste oplossing voor de prijsvorming .kostprijs is 0.20€ per kilo
Jochem 9 April 2020
Als jouw kostprijs 20 cent per kg is heb je sowieso geen schijn van kans op overleven Jan. Dan kun je echt beter wat anders gaan doen.
piet 12 April 2020
@ Jochem, dat de directe teeltkosten van aardappels lager ligt dan 20 cent kan wel kloppen maar als je je bedrijfs kosten (verzekeringen onderhoud gebouwen e.d.) ook mee reken dan is die 20 cent zo gek nog niet en ik wil ook nog aan de teelt verdienen.
Jochem 12 April 2020
Dan snap je de definitie van kostprijs niet. Geen probleem hoor, raas maar lekker verder in je eigen gelijk als je dat fijn vindt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden