Eigen foto

Nieuws Royal Cosun

De Lugt: 'Stop verkoop frites en frisdrank raakt ons'

18 Maart 2020 - Jeannet Pennings - 6 reacties

De sluiting van horeca en het afblazen van evenementen, betekent een grote klap voor de verkoop van onder meer frites en frisdrank. Dirk de Lugt, voorzitter van Royal Cosun, uit zijn zorgen. Voor het resultaat van Cosun en de positie van de boeren. ‘Zelfs de oogst van 2020 kan worden geraakt.’

De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend groot en raken de hele akkerbouwsector, zo schrijft De Lugt in een brief aan de leden van de coöperatie. Niet alleen in Nederland zijn er drastische maatregelen afgekondigd, maar ook in veel andere landen. Dat zal impact hebben op de export. “Als Cosun worden we vooral geraakt doordat we geen producten meer verkopen die genuttigd worden in restaurants en sportkantines en tijdens evenementen. Dit geldt vooral voor frites, maar ook voor frisdrank.”

Cruciale beroepsgroep
Veel sectoren zitten voorlopig op slot. De voedselketen wordt volgens De Lugt in de volle breedte gezien als cruciale beroepsgroep, nodig om de samenleving draaiende te houden. Boeren, transporteurs, verwerkende industrie en supermarkten worden vooralsnog uitgesloten van drastische maatregelen. 

Daarentegen reageren termijnmarkten direct met een vrije val. Deze staan nu op een zorgelijk laag niveau. “Voor de vrije producten die nog in de schuur liggen, is de onzekerheid groot. Tegen welke prijs en voor welke bestemming kan er straks worden geladen? En hoelang gaat dit allemaal nog duren? Afhankelijk van hoe lang deze crisis gaat duren, zal hierdoor zelfs ook de oogst van 2020 geraakt kunnen worden.”

Ander perspectief
Er lijkt een droge periode aan te breken. “We hopen straks weer volop aan de slag te kunnen op het land. Iets waar we altijd weer naar uitkijken, maar nu met een ander perspectief”, aldus De Lugt die zijn leden sterkte wenst in deze onzekere tijd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
teler 18 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886257/de-lugt-stop-verkoop-frites-en-frisdrank-raakt-ons]De Lugt: 'Stop verkoop frites en frisdrank raakt ons'[/url]
wat niet in restaurants wordt gegeten, wordt thuis gegeten! mensen blijven leven, supermarkten worden beroofd, er is niet meer pasta, niet meer meel, niet meer diepvries friet, niet meer vers aardappelen, niet meer suiker, dus er is geen reden voor de prijs van tarwe, aardappelen of suiker laten vallen!
Abonnee
kees 18 Maart 2020
Precies alles is onder invloed van corona,de industrie gaat nu al vertellen dat alles niets waard wordt,2 weken geleden was dit nepg in de aardappelwereld.Nu gaat suikerunie ook al aangeven dat waarschijnlijk de bietenprijs onderuit gaat. Nu licht er weinig in de supermarkt straks helemaal niets meer.O ja die kun je ook nog sluiten,want dat is een grote corona haard.
Pieter van der Werf 18 Maart 2020
Doorproduceren, opslaan in nieuwe koelcel van Aviko in Steenderen en omzetbelasting op 0 zetten met belastingdienst.
Thomas 18 Maart 2020
@Pieter van der Werf
Idd, we moeten als landbouwsector alles op alles gaan zetten met zijn alle samen gaan werken om de prijzen in 2020 in de benen te houden. Daar moeten we nu gezamenlijk op een slimme manier mee aan de slag als landbouw.
Loodsbaas 19 Maart 2020
Ik als hulpje op een akkerbouw bedrijf word overspoeld met de vraag of ik nog frites aardappels heb omdat in de supermarkt geen frites te krijgen is ? Contrast ????
info 19 Maart 2020
En ook nu zitten akkerbouwers grote partijen grond te huren die nog nooit een aardappel hebben gezien voor 2020 aardappels op te telen , deze gronden komen nu wat vrij omdat div. koeienboeren ermee stoppen, hierdoor ga je toch je eigen markt mee naar de .... te krijgen. Hoe dom kan je zijn, boertje nooit genoeg. Hier moeten we van af meer als je dik eten kunnen we toch niet.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Nieuws Aardappelen

'De fritesbubbel gaat vroeg of laat barsten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden