LTO

Interview Jaap van Wenum

'Export voedsel een vitale basisbehoefte'

18 Maart 2020 - Erik Colenbrander

LTO Akkerbouw-vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum gaat er vanuit dat de export van Nederlandse akkerbouwproducten niet aan banden wordt gelegd door de coronacrisis. “Voedsel en uitgangsmateriaal zijn basisbehoeften die veel landen moeten importeren.”

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Welke type bedrijven in de akkerbouw worden het hardst getroffen?
“De telers van fritesaardappelen. Hun afzet is door de sluiting van de horeca weggevallen. De schade hoeft niet altijd hard aan te komen, omdat het deels contractaardappelen betreft en er is al veel geleverd. Maar voor de ‘vrije telers’ met nog volle schuren is het een drama. Daarnaast wordt van de grondgebonden teelten vooral de sierteelt en de bloembollenteelt nu hard getroffen.”

Is LTO Akkerbouw tevreden met het pakket steunmaatregelen van het kabinet?
“Voor dit moment in grote lijnen wel. De meeste maatregelen waren ook geen verrassing. Deze situatie is een regelrechte ramp. Wat betreft het behoud van voldoende arbeidskrachten heb ik wel een kanttekening: LTO maakt zich hard voor het vrij verkeer van personen in Europees verband, die van belang zijn voor de voedselvoorziening. Maar als de inkomsten van buitenlands personeel ook worden aangevuld tot het minimumloon voor een periode van 3 maanden, is het vrijwel zeker dat ze niet meer in de agrarische sector aan de slag gaan.”

Welke alternatieven blijven er nog over, als er geen buitenlands personeel meer kan worden ingehuurd?
“Tot op heden was het heel moeilijk om Nederlandse werklozen aan het werk te krijgen in de agrarische sector. Maar nu groeit er mogelijk een nieuwe groep werkzoekenden, die misschien wel gemotiveerd zijn om in de agrarische sector aan de slag te gaan. Er is niks mis met ons werk en het is nog gezond ook.”

Welke effecten voorziet u op langere termijn?
“Telers van fritesaardappelen vragen zich af of ze hun teeltplannen voor komend seizoen moeten wijzigen. Maar ook voor de meeste andere teelten geldt dat de marktvooruitzichten heel onzeker zijn geworden. “

Moet de Europese Unie dan maar klassiek markt- en prijsbeleid in gaan zetten, zoals vroeger?
“Hopelijk blijven de effecten van de coronacrisis beperkt tot dit seizoen. Bij een ramp als deze passen uitzonderlijke maatregelen die de overheid dan ook heeft aangekondigd. Het standpunt van LTO Akkerbouw is en blijft dat we het inkomen uit de markt moeten verdienen, uitzonderingen als de coronacrisis daargelaten. Het kabinet roept alle ketenpartijen op om redelijkheid te betrachten in de prijsonderhandelingen. Zodat de primaire producent, die vaak prijsnemer is, niet onevenredig hard wordt getroffen.”

Maar de export waar veel teelten van afhankelijk zijn, is toch enorm onder druk komen te staan?
“Dat klopt, maar uiteindelijk hebben ze ook in onze exportlanden voedsel en uitgangsmateriaal nodig. Zelf die productie invullen lukt ze daar maar zelden. Voedsel is een basisbehoefte en als er tekorten ontstaan, gaan de mensen de straat op, worden regeringen onder druk gezet en wordt er weer geïmporteerd. Voedsel is van vitaal belang en niet een luxeproduct waar je wel even zonder kunt.”

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden