Inside Aardappelen

Termijnmarkt herstelt voorzichtig van val

10 Maart 2020

Bij de opening van de termijnmarkt voor aardappelen zakte deze vandaag terug naar het dieptepunt van dit jaar: €9,10 per 100 kilo voor het april-contract. Juni bleef beter staan en dipte op €11, terwijl deze gisteren nog terugzakte naar €10,50.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er was veel nervositeit onder deelnemers van de termijnmarkt. De val van de markt en de beperkte kooplust op lagere niveaus veroorzaakt veel spanning. Vooral de dunheid van de handel en het dus niet met grote volumes (aantal contracten) makkelijk kunnen manoeuvreren gaf een unheimisch gevoel bij de deelnemers.

Coronavirus
De oorzaak van de daling blijft natuurlijk vooral te wijten aan het coronavirus en de inkoopstop die handelaren en verwerkers hebben ingelast. Als gevolg daarvan wordt het nu onvoorspelbaar wat de werkelijke prijs is van aardappelen nu en in de toekomst.

Noteringen geven wel duiding aan het prijsniveau (PCA €10-12 voor Fontane), maar voor een dergelijke prijs verkopen is lastig. Vooral vrije telers die aardappelen willen verkopen krijgen nul op het rekest. Contracttelers met vrije (meelever)aardappelen worden nog wel bediend door de verwerkers en dit gaat tegen prijzen van rond de €12-13 in Nederland. Op de PAT is dit duidelijk te zien echter de vrije teler zonder binding met een industrie heeft hier niks aan.

Het herstel in Amerika van de graanbeurs en ook de internationale aandelenbeurzen gaven wel aan dat de grootste pijn en paniek wel uit de markt is voor dit moment. Of het nuchtere verstand het al overgenomen heeft moet nog blijken aangezien elke nieuwe informatie weer direct kan leiden tot paniek verkopen.

Impact nog beperkt
Verwerkers melden dat tot nog toe de impact van corona op de afzet van frites nog beperkt is. Maar bij een verder oprukkende ziektedruk en het afsluiten van gebieden zal de druk groter worden. In bijvoorbeeld Italië wordt frites vooral buiten de deur in horecagelegenheden geconsumeerd en bij het afgrendelen van het openbare leven heeft dit dus direct impact op de afzet van frites.

Als fritesverwerkers een dekking hebben van 90% van hun grondstofbehoefte en er een vraaguitval is van 5% naar frites dan hebben verwerkers op papier geen vrije aardappelen meer nodig. Vertrouwen en continuïteit kan de markt weer laten herstellen, iets wat de termijnmarkt vandaag liet zien. Of dit nu het begin is van een herstel zal van externe factoren afhankelijk zijn en heeft niks te maken met te veel aardappelen of een vroeg of laat voorjaar.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden