Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

8 Maart 2024 - Niels van der Boom

Het vorig jaar opgerichte aardappelbedrijf Frespo – de naam waaronder Aviko Cuijk nu opereert – wisselt opnieuw van eigenaar. Aardappelspecialist Peka Kroef is voornemens de fabriek, die zich niet ver van zijn hoofdkantoor in Odiliapeel bevindt, over te nemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nimbus, het investeringsbedrijf achter Frespo BV, laat in een schrijven aan zijn relaties weten voornemens te zijn het bedrijf alweer te verkopen aan Peka Kroef. Deze maand moet daar definitief duidelijkheid over komen, wanneer de ondernemingsraad heeft beslist over de verkoop.

In september 2023 kocht Nimbus de fabriek van Aviko in Cuijk. Hier worden vers gestoomde en voorgekookte aardappelproducten gemaakt. Deze week kwam de investeringsmaatschappij opnieuw in het nieuws toen het bekendmaakte de fabriek van CelaVita in Wezep over te nemen van McCain. Op de achtergrond werd toen al druk gewerkt aan het afstoten van de fabriek in Brabant.

Los van elkaar
Beide feiten staan volledig los van elkaar, zo laat Nimbus desgevraagd aan Boerenbusiness weten. Bij de overname van de Aviko-fabriek zei Maarten van Delst, CEO van Aviko Group nog: "Met Nimbus als nieuwe eigenaar […] verwachten wij een mooie toekomst voor de fabriek en haar medewerkers." Nimbus zegt zelf dat het voornemens was om de fabriek langer aan te houden, maar dat het na de overname al snel werd benaderd door Peka Kroef om een samenwerking of verkoop te bespreken.

De verkoop biedt volgens Nimbus een goede kans voor zowel Peka Kroef als Frespo en Nimbus, die inmiddels weer een andere aardappelfabriek rijker is. Familiebedrijf Peka Kroef, dat sinds 1970 actief is in de verwerking en bereiding van verse, gekoelde aardappelproducten, is op zoek naar extra productiecapaciteit. Aviko Cuijk is wat dat betreft een ideale slag voor het bedrijf, aangezien dat op amper een half uur van hun hoofdkantoor ligt en een efficiënte fabriek heeft. De overcapaciteit die nu nog aanwezig is kan naar verwachting snel worden benut door Peka Kroef.

Drie spelers
Volgens de partijen heeft de overname geen gevolgen voor lopende zaken en voor de medewerkers. Of zo uiteindelijk ook CelaVita in handen van de Brabantse aardappelspecialist komt, zegt Nimbus niet. Of de naam Frespo straks op de CelaVita-fabriek prijkt, valt nog te bezien. De markt voor koelverse aardappelen en aardappelproducten is een specialistische sector met enkele professionele partijen. Naast Peka Kroef zijn dat straks Quik's, Schaap Holland (Poldergoud) en CelaVita.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden