Shutterstock

Inside Aardappelen

Hoe presteert de pool van 'nieuwkomer' Q-potato?

23 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Q-potato heeft vandaag (vrijdag 23 juli) de resultaten van de pool voor consumptieaardappelen bekend gemaakt. De Q-potato consumptiepool is de voortzetting van Flevopool. Beide partijen, aardappeltelersverenging Q-potato en Q-potato Holland BV kijken terug op een moeilijk jaar, maar zijn tevreden over de samenwerking. Hoe presteert de pool?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de pool zonder voorverkoop heeft Q-potato voor de rassen Agria en Markies een gemiddeld resultaat geboekt van €9,20 per 100 kilo in de categorie 1 en 2. De poolprijs voor Innovator, Fontane en Lady Anna categorie 1 komt uit op €8,45 per 100 kilo. In de pool met voorverkoop voor alle rassen heeft Q-potato een resultaat gehaald van €10,35 per 100 kilo. Alle genoemde prijzen zijn voor levering in week 13 en zonder eventuele vergoeding voor kistenbewaring, mechanische koeling en Global GAP.

Net resultaat
"We vinden dat we een net resultaat neergezet hebben in een moeilijk jaar", zegt Dirk van de Water, verantwoordelijk voor de in- en verkoop van consumptieaardappelen bij Q-potato. "Maar we hebben nu wel 2 magere seizoenen achter de rug. Dat moet veranderen willen we de aardappelteelt interessant houden voor onze akkerbouwers."

Over het komende seizoen is Van de Water gematigd positief. "We zien een areaalkrimp van circa 5% in Noordwest-Europa. Het is even afwachten wat de proefrooiingen de komende weken doen maar een oogst boven het meerjarige gemiddelde lijkt niet waarschijnlijk als we de lijn doortrekken van de eerste proefrooiingen in pootgoed. Daarnaast is er droogte in het Noordwesten van de VS, wat kansen biedt voor Europese fritesexport richting Azië. Wel merk je dat corona nog een rem op de markt zet."

Telers van Q-potato kunnen naast de pool ook een deel van de oogst vooraf contracteren. Klikcontracten biedt het bedrijf niet aan, maar telers kunnen wel op een andere manier van de termijnmarkt profiteren. Via de aardappeltelersvereniging Q-potato kunnen pooldeelnemers tussen de €5.000 en €50.000 inleggen, geld dat wordt gebruikt als dekking op de termijnmarkt. De teler krijgt daarover 5% rente en er wordt een extra premie op de basisprijs van de pool betaald van €0,25 per 100 kilo. Van de Water: "We bieden deze mogelijkheid nu 4 jaar aan en merken dat hier steeds meer belangstelling voor is onder onze telers."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden