Shutterstock

Inside APF Eriva

Pool mét voorverkoop presteert beter dan zónder

21 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg

APF Eriva heeft de poolprijs voor de oogst 2020 gisteren (dinsdag 20 juli) bekend gemaakt. De pool met voorverkoop presteert beter dan de pool zonder voorverkoop in een jaar met buitengewoon moeilijke markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs in de pool met voorverkoop komt uit op €8,31 per 100 kilo. Voor de pool zonder voorverkoop bedraagt de gemiddelde prijs €7,60 per 100 kilo. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor levering in week 13. Dat is fors lager dan de gemiddelde prijs over de periode 2010 tot en met 2020 - €14,752 per 100 kilo voor de pool met voorverkoop en €15,695 per 100 kilo in de pool zonder voorverkoop - maar gezien het marktverloop een redelijk goed resultaat.

Bij de uitsplitsing naar ras valt Agria zowel in positieve als negatieve zin op. Voor de export is bij dit ras een plus van €0,75 per 100 kilo ten opzicht van basisprijs gerealiseerd, terwijl voor de verwerking dat een min van €0,50 is. Doordat vrijwel alle sportenwedstrijden en andere evenementen  zijn afgelast, was er weinig vraag naar verse frites, een belangrijke afzetkanaal voor Agria. Innovator is het belangrijkste ras voor APF Eriva en daar werd een plus van €0,25 per 100 kilo op de basisprijs behaald.

Bron: APF Eriva

Prijs steeg te weinig en te laat
"We komen dit jaar in de pool niet tot een voor de teler kostendekkende prijs", zegt Martin de Visser die verantwoordelijk is voor de verkoop bij APF Eriva. "De extreem lage prijzen aan het einde van het vorige seizoen liepen naadloos over in dit seizoen. Pas vanaf januari begon de prijs wat te stijgen, maar dat was te weinig en te laat. Tevreden is niet het juiste woord, maar we hebben het maximale eruit gehaald in de moeilijke markt."

De pool blijft wel een interessant instrument voor de afzet volgens De Visser. "Over de oogstjaren 2015 tot en met 2020 hebben we een gemiddeld resultaat geboekt van €15,218 in de pool met voorverkoop en €16,490 zonder voorverkoop. De pool dempt daarmee de grillen van markt."

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden