Eigen foto

Inside Aardappelen

‘Belangrijk dat telers mede-eigenaar zijn van HZPC’

7 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het aanbod van certificaten van HZPC is iets gedaald, maar nog steeds groot. Dat maakte de aardappelveredelaar vandaag (vrijdag 7 mei) tijdens de halfjaarlijkse beursdag bekend. Na een aantal jaren met beperkt aanbod willen veel niet-actieve telers hun aandelen verkopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van het certificaat van aandeel is vastgesteld op €106,35. Dat is een daling van 10%, de maximale daling volgens het beursmodel dat HZPC hanteert. Volgens HZPC is dat goed nieuws voor de actieve telers. Voor hen is het nu makkelijker en aantrekkelijker om certificaten te kopen.

Bron: HZPC

Telers bij HZPC betrekken
"We vinden het belangrijk dat een groot deel van de certificaten in handen is van telers die zelf nog volop actief zijn", zegt Gerard Backx, CEO van HZPC Holding in een persbericht. "Op die manier zijn zij mede-eigenaar van HZPC." Om de overdracht van certificaten een extra stimulans te geven, koopt HZPC sinds dit jaar zelf aandelen om deze vervolgens aan de actieve telers te schenken.

Geïnteresseerde telers kunnen zich hiervoor via het Connecting Growers programma aanmelden. "Heel veel telers nemen hieraan deel. Dit betekent dat veel telers van HZPC in de Europese Unie certificaathouders zullen zijn", zegt Backx. De certificaten worden verdeeld op basis van het aantal hectares pootgoed van de deelnemende telers.

De beursdag wordt tweemaal per jaar gehouden in mei en november. Aangesloten (oud)pootgoedtelers, kwekers en medewerkers van HZPC kunnen via een online platform hun certificaten verhandelen. De beursdag wordt begeleid door een bank.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden