Agrifoto

Inside Aardappelen

Poten nadert einde, maar droogte blijft een zorg

3 Mei 2021 - Niels van der Boom - 6 reacties

Akkerbouwers in heel Noordwest-Europa hebben de laatste week van april gebruikt om aardappelen te poten. De percentages schieten dan ook de lucht in. Regen viel begin mei zeer verspreid en lang niet overal in voldoende mate. Daarmee blijft het een punt van zorg, net als een vertraagde start door de kou.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de cijfers van Aviko Potato over afgelopen week nadert het poten in Nederland zijn einde, met ruim 85% gepoot. Vooral in Zuid-Limburg moest nog aardig wat werk worden verzet. Omdat daar nauwelijks regen is gevallen, hebben akkerbouwers er ongestoord kunnen werken. Ook in het noorden en zuidwesten viel maar een kleine hoeveelheid regen. De laatste 10% tot 15% kan zo snel worden ingevuld. In Midden-Nederland viel de meeste neerslag, met wel 60 millimeter in Lelystad. Het poten in Flevoland was al ver gevorderd. Van vertraging op grote schaal is daarom geen sprake.

Bron: Aviko Potato. Let op: geen data over 2020 aanwezig.

Inhaalrace
Ook in België en Frankrijk viel niet veel neerslag. Daar hebben de pootmachines heel wat hectares geplant. In Wallonië en Noord-Frankrijk lag het tempo nog niet zo hoog, maar dat is rap veranderd. Bijna 90% van de Belgische aardappelen is volgens Aviko gepoot en in Frankrijk is dat nog iets meer. In Duitsland moet nog 20% worden gepoot.

De regen mag dan verspreid zijn gevallen, de lage temperaturen zijn wel Europa-breed aanwezig. Ook nu nog daalt het kwik in Frankrijk 's nachts net onder nul. Dat levert zeker 2 tot 3 weken groeivertraging op. Het Europese MARS-rapport – dat afgelopen week werd gepubliceerd – gaat nog steeds uit van een goede startpositie voor de aardappelgewassen. De grond heeft immers een goede structuur en het poten verloopt goed. Droogte en kou spelen zeker een rol, maar zorgen er niet voor dat de oogstverwachting negatief is.

Warm weer, maar niet altijd regen
Eindelijk wordt in de weersverwachtingen van een omslag gesproken, met fors hogere tempraturen dit weekeinde. Met de regen die deze week naar verwachting nog valt, zorgt dit ervoor dat de pas gepote aardappelgewassen zich goed kunnen ontwikkelen. Vooral voldoende neerslag wordt straks een kritisch punt, wanneer in de drogere gebieden deze week niet voldoende regen valt. In België wordt deze week nog wel neerslag van betekenis verwacht, maar in Frankrijk niet. In Duitsland wordt vooral dinsdag 4 mei regen verwacht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden