Agrifoto

Inside Aardappelen

Belgen telen fors minder aardappelen

13 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 16 reacties

Het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) verwacht dat het aardappelareaal in Vlaanderen flink krimpt dit seizoen. De organisatie heeft begin april een enquête gehouden onder 128 aardappeltelers over hoeveel aardappelen ze gaan poten en welke rassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal staat nog niet bij alle akkerbouwers definitief vast. PCA durft wel een voorzichtige schatting te maken van het aardappelareaal in 2021. Het totale areaal in Vlaanderen daalt volgens de enquête met 10% ten opzichte van 2020. Daarmee komt het areaal in Vlaanderen uit op 48.000 hectare. Dat is het kleinste areaal in 6 jaar.

Meer vroege aardappelen
Het areaal vroege aardappelen groeit tegen de trend in volgens de enquête. Dit seizoen zou er 2,5% meer vroege aardappelen gepoot worden. Amora is in dit segment veruit het grootste ras met een aandeel van 47%. Ook Sinora en Anosta zijn populair met elk een aandeel van circa 18%. Ruim een kwart van de vroege rassen was op 1 april gepoot. Midden vroege en late rassen waren nog nauwelijks gepoot.

Fontane blijft favoriet
Het areaal (midden)late fritesrassen daalt met 11,6% ten opzichte van 2020. Fontane blijft voor de Vlaamse telers veruit het belangrijkste ras. Dit ras heeft een aandeel van circa 60%. Telers hebben gemiddeld 25 hectare Fontane. Bijna 60% van de Fontane wordt onder contract geteeld. Dat is vergelijkbaar met de enquêtes van de afgelopen 3 jaar. Challenger, Markies, Bintje en Innovator hebben allemaal een verglijkbaar aandeel in het areaal dat rond de 6 à 7,5% in beslag neemt. Een kwart van de telers kiest nog steeds voor het Bintje. Het gemiddelde areaal Bintje is per teler 8,5 hectare. Markies en Innovator word door veel minder akkerbouwers geteeld maar het gemiddelde areaal per bedrijf ligt daar wel op 55 hectare. Het areaal tafelaardappelen is in Vlaanderen te klein volgens het PCA om een goede areaal verwachting te kunnen maken.

Ook krimp in Wallonië
Het aardappelareaal in Wallonië neemt volgens het PCA met 9,3% af. Ook daar is Fontane met een aandeel van 52% het belangrijkste ras. Het areaal Fontane blijft daarmee vrijwel gelijk aan vorig jaar. Het areaal Innovator is wel flink gekrompen. De Walen poten 29% minder Innovator dan in 2020. Het ras blijft wel goed voor 13% van het areaal consumptieaardappelen. Challenger, Markies en Bintje zijn elk goed voor circa 8,1 à 8,6% van het areaal. Markies is het enige ras waarvan het areaal groeit. De genoemde 5 rassen zijn volgens het PCA goed voor 91% van het Waalse aardappelareaal.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden