Aleksander Willemse

Inside Aardappelen

Aardappelbingo blijft in dramamarkt overeind

19 Maart 2021 - Niels van der Boom

Ongestoord heeft de DCA Aardappelbingo zich door het dramatische aardappelverkoopseizoen 2020-2021 geworsteld. Op basis van volledige willekeur is op de aardappeltermijnmarkt gehandeld. Ondanks bodemprijzen levert dat niet de laagste prijs op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met nog een krappe 5 handelsweken voor het aprilcontract op de EEX aardappeltermijnmarkt te gaan heeft de DCA Aardappelbingo zijn verkoopmomenten voor oogstjaar 2020 achter de rug. Het resultaat komt op €8,14 per 100 kilo. Dat is geen diepterecord. Na oogstjaar 2014 werd een prijs van €7,27 genoteerd. Het verloop van de termijnmarkt was toen erg vergelijkbaar met dit seizoen, waarbij we aan de start van dit jaar nog een opleving hebben gekend.

Opleving red prijs
De Aardappelbingo heeft deze opleving mee kunnen pakken en dat krikt het resultaat nog iets op. Voor de periode week 44-49 werd het laagste bingoresultaat behaald van dit seizoen, met €5,50. Alleen in 2015 was dat met 10 cent nog ietsje lager. Voor de oogst werden als enige dit seizoen prijzen boven de €10 behaald. Het verkoopresultaat na oogst ligt dan ook niet verrassend nog lager, op €7,32.

Hoe weerhoudt het verkoopresultaat van de bingo zich met andere verkoopinstrumenten? Kijken we naar de gemiddelden van de PotatoNL categorie 1 notering, de Cash Settlement en de DCA PAT-Index, dan wordt duidelijk dat de bingo er met kop en schouders bovenuit steekt. Vorig seizoen stak de PotatoNL beursprijs de bingo nog de loef af. Over 2020 is het verschil tussen de noteringen wel erg groot.

Dramatische cijfers
Met nog 5 handelsweken te gaan is de Cash Settlement nog niet rond, maar met een gemiddeld resultaat van €3,98 is wel duidelijk dat deze het verschil op de bingo waarschijnlijk niet veel kleiner gaat maken. De PAT-Index komt uit op €3,91 en de PotatoNL-notering op €4,14. Dat zijn simpelweg dramatisch slechte cijfers.

Het kan goed nieuws zijn dat de willekeurige verkoopmethode fors beter heeft gepresteerd. De bingo heeft namelijk een voorspellende waarde voor de aardappelpools die doorgaans in juni hun resultaat presteren. Zij middelen hun verkopen immers ook over het seizoen. Hebben de poolbeheerders ervoor gekozen om vroeg in het seizoen al een groot volume vast te leggen, dan steunt dit het eindresultaat. Wachten op hogere prijsniveaus heeft zich alleen in februari iets uitbetaald. Mogelijk dat in de staart nog een konijn uit de hoge hoed kan worden getoverd, maar de vraag is of pools zich dit risico kunnen veroorloven.

Nieuwe trekking in april
Volgende maand wordt het bingospel uit de kast gehaald om - geheel willekeurig - de verkoopmomenten voor oogstjaar 2021 te bepalen. Voor de verkoopperiodes van 6 weken worden in totaal 9 ballen getrokken. Op het getrokken balletje staat een datum. Wat de slotkoers van de termijnmarkt op die dag was, is leidend voor de Aardappelbingo. Alle resultaten bij elkaar vormen het gemiddeld resultaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden