Shutterstock

Inside Aardappelen

Vlokken leggen bodem van beton in aardappelmarkt

26 Februari 2021 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

De stemming in de aardappelmarkt was in de tweede helft van de afgelopen week duidelijk wat rustiger. Na een periode van een stijging is er momenteel sprake van enige kentering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kopers in de fysieke markt doen het even rustig aan, met het idee dat door het warme weer voor de tijd van het jaar het aanbod wat zou kunnen toenemen. Komt de in een eerder artikel genoemde prop aardappelen in maart alsnog? En hoe wordt deze dan opgenomen door de aardappelmarkt (lees: welk effect heeft dit op het prijsverloop de komende 6 weken)?

Relatief grote daling op termijnmarkt
Halverwege februari was de honger naar Fontana nog het grootst, waarbij in de vrije markt op de top tot zelfs €10,00 per 100 kg werd betaald. De afgelopen dagen roert de vrije handel zich minder en rekenen de verwerkers de Fontane af op €7,5 per 100 kg. De termijnmarkt maakte ook deze week een neerwaartse beweging. Na een slotnotering maandag 22 februari op €10,30 zakte de markt vrijdag terug naar €9,00, slotstand €9,30. Het omzetten van de knop begin van de week in de fysieke markt van een vaste naar een rustige stemming, zorgde voor een relatief grote daling op de termijnmarkt. 

Bodem in markt solide
Toch lijkt de fysieke markt niet veel ruimte naar een lager prijsniveau te hebben. De bodem in de markt is solide, met name door de goed lopende afzet van vlokken. Vorige seizoen bleek de afzet voor vlokken zich ook al als een grote stofzuiger in de markt te manifesteren. De vraag naar eindproduct is groter dan dat verwerkers kunnen produceren, waarmee de aardappelmarkt zich als geheel segment een stevige bodem vormt.

Was het eerder dit seizoen de voermarkt die een voor een bodem (€3,00 per 100 kg) zorgde, vandaag is dat de vlokkenmarkt (overigens op een hoger prijsniveau). Voor aardappelen met bestemming vlokkenafzet wordt nu €6,00 per 100 kg betaald, wat inhoudt dat aardappelen met eindbestemming fritesverwerking qua marktprijs niet veel lager hoeft dan wat er vandaag wordt betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden