Shutterstock

Inside Aardappelen

Niet noteren Belgapom zorgt voor rookgordijn

12 Februari 2021 - 25 reacties

De fysieke aardappelmarkt is nog altijd in beroering. Het niet noteren van Belgapom is daarvan een signaal. Dit kan op een aantal manieren worden geïnterpreteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een scenario is dat er vanwege gebrek aan vraag geen aardappelhandel tot stand kan komen op de Belgische markt. Maar het kan ook dat er geen aardappelen te koop zijn, wat inhoudt dat er geen prijs (lees: notering) op het bord kan komen.

In de Nederlandse markt zijn er afgelopen week transacties gedaan tussen €6 à €7 (verwerkers) per 100 kg tot zelfs €10 (handel) voor fritesgeschikte aardappelen. Het zijn me name buitenlandse partijen die actief zijn om in Nederland fritesaardappelen te kopen. Voor het ras Innovator, dat onder anderen wordt gevraagd door Duitse verwerkers, zou tot €10 zijn betaald. Dat is volgens de geluiden uit de markt ook het geval voor Fontane (€10 per 100 kg), maar deze gaan juist richting Belgische verwerkers. De transacties betreffen vaak levering medio maart, maar niet zelden worden de aardappelen eerder opgeladen.

Verwerkers draaien beter dan verwacht
Het komt er eigenlijk op neer dat het aanbod aardappelen vrije aardappelen beperkt is. Daarnaast draaien de verwerkers in de EU-4 landen naar verluidt boven verwachting. Het flink ruimen in de eerste helft van het bewaarseizoen, in combinatie met het toch beter draaien van de verwerkers dan verwacht, kan wellicht de markt de komende periode verder doen verrassen. In feite is dat al het geval, met een termijnmarktnotering die begin van deze week (6) nog €10,50 voor de april en €13,50 voor het juni- contract noteerde. Een termijnmarktprijs waar weinigen tot voor kort rekening mee hebben gehouden.

Vreemd blijft wel dat uit de voorraadcijfers van Frankrijk en België (deze week bekend gemaakt) blijkt dat er voldoende aardappelen beschikbaar moeten zijn. Gelet op de actuele situatie in de markt zijn de aardappelen in de vrije markt juist niet te koop. Dat blijkt ook uit de Belgische voorraadcijfers. Uit de analyse blijkt dat er een relatief hoge voorraad aardappelen is, waarvan relatief weinig onverkocht.

De huidige dynamiek in de markt is meer dan bijzonder. De komende weken gaat er meer duidelijkheid komen of de prijsstijging doorzet. De termijnmarkt wacht zo aan het eind van de week een beetje af met slotnoteringen voor het aprilcontract rond €9,50 en €12,00 voor juni.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden