Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt koerst richting de 10 euro

28 Januari 2021

De opmars van de koers op de aardappeltermijnmarkt is ook deze week niet te stuiten. Waar vorige week de stap naar €9 is gezet, lijkt de €10 het volgende doel te zijn. Waar wordt deze langzaam, maar gestaag oplopende notering door ingegeven?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: door het uitblijven van aanbod op zowel de fysieke aardappelmarkt als de termijnmarkt. De gedachte op de markt was dat er veel aanbod los ging komen in deze periode, maar dit lijkt niet het geval te zijn. Telers die vooraf hadden bepaald dat ze geen bewaarkosten wilden maken, hebben dus eerder geschakeld dan de meeste marktpartijen hadden verwacht. De grote schoonmaak van 'overtollige' aardappelen heeft dus in november plaatsgevonden. Daardoor blijft aanbod in deze periode uit.

Tenders in de markt
Vooral de Belgische afnemers zijn actief op de markt. Daar werd vandaag (donderdag) €6 geboden voor Fontane, maar voor die prijs kon wederom geen volume worden gekocht. Vanuit Duitsland is er vooral vraag naar witvlezige rassen, maar ook bij onze oosterburen is weinig aanbod op lagere prijsniveaus. Begin deze week werden weer tenders in de markt gezet, waarbij €8,50 voor Fontane levering week 17 werd geboden en €10 voor Innovator. Wederom met weinig resultaat.

Het gaat er steeds meer op lijken dat de markt door deze situatie langzaam omhoog wordt geduwd. Niet omdat de aardappelen er niet zijn, maar simpelweg omdat ze niet te koop zijn. Telers hebben dat voor oogst 2020 gepoot wat ze hebben gecontracteerd en zijn ver weg gebleven van het telen van vrije aardappelen. Nu door de grote opruimactie in november extra vraag ontstaat naar vrije aardappelen, blijken zij niet te koop.

Aardappeltermijnmarkt april 2021 contract
{{dataviewSnapshot(2_1611844103)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden