Inside Aardappelen

Bulgaren frauderen met verkoop aardappelen

19 Januari 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Grote foodketens en verschillende boerenmarkten in Bulgarije verkopen Duitse en Franse aardappelen als Bulgaars product. Volgens de aardappeltelersvereniging in het land worden de consumenten volop misleid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Al een paar maanden hebben veel Duitse en Franse aardappelen op het etiket in de winkel als land van herkomst 'Bulgarije' staan", zo zegt Todor Djikov, voorzitter van de aardappeltelersvereniging in Bulgarije. "Het valt de gemiddelde consument misschien niet op, maar een professional ziet de verschillen tussen de Bulgaarse rassen en de Duitse rassen direct." De vereniging heeft al een klacht ingediend bij de Belastingdienst en een verzoek tot inspectie bij de Voedsel- en Warenautoriteit.

"Onze bewaringen zitten vol en boeren kunnen maar net het hoofd boven water houden. Tegelijk lijken de Westerse boeren meer overheidssteun te krijgen", vertelt Djikov. Duitse aardappelen worden aangeboden voor een prijs van €4 tot €6 per 100 kilo. De Bulgaarse telers vragen €11 per 100 kilo voor de aardappelen. "Dat goedkopere Duitse en Franse aardappelen hier worden verkocht, is geen probleem, maar zet de herkomst dan wel op het label. Consumenten die er bewust voor kiezen om de duurdere Bulgaarse aardappelen te kopen om lokale producenten te steunen, moeten niet op deze manier misleid worden."

Nederlandse export beperkt
De Nederlandse export van aardappelen richting Bulgarije is al jaren erg beperkt. Over 2019 ging slechts 146 ton naar het land, in 2018 was dat 152 ton en in 2017 kwam het exportcijfer niet veel hoger uit, namelijk rond 193 ton. De laatste keer dat er een aanzienlijke hoeveelheid aardappelen naar Bulgarije ging, was in 2010. De export kwam toentertijd uit op 1.473 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden