Shutterstock

Inside Aardappelen

Schaarste aan vrije aardappelen drijft prijs op

14 Januari 2021

Menig handelaar, verwerker en teler dacht dat het niks meer ging worden dit seizoen. Maar na de jaarwisseling komt toch wat muziek in de aardappelmarkt. Worden ze meegetrokken door de andere positieve markten, bijvoorbeeld graan? Valt de afzet van frites dan mee?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fysieke markt liep deze week op richting €5 voor fritesgeschikte aardappelen. Af en toe wordt er zelfs iets meer betaald, afhankelijk van de ligging van de partij richting afnemer. De vraag is niet supergroot, deze komt voornamelijk van handelaren met verplichtingen aan de industrieën of van nieuwe vraag van Belgische verwerkers.

De basis van deze vraag wordt gevonden door de beperkte beschikbaarheid van vrije aardappelen. De telers met echt vrije aardappelen zijn op één hand te tellen. Daarbij zijn de vrije aardappelen die in dezelfde schuur zitten als de gecontracteerde aardappelen niet te koop, lijkt het wel.

Lagere dekking contracten
De vraag vanuit Belgische verwerkers wordt ingegeven door de lagere dekking van contractaardappelen dan de andere Europese verwerkers. Zij hebben dus nog ruimte om aardappelen bij te kopen. Een Belgische handelaar merkte op dat als je maar 60% vaste prijs aardappelen hebt en de afzet is 80%, je nog altijd 20% moet bijkopen. Door de extreem lage prijs van aardappelen is bovendien veel meer geruimd en gemorst dan in eerste instantie was gedacht.

In Nederland alleen al wordt geschat dat er tussen de 350.000 en 500.000 ton aardappelen een andere eindbestemming heeft gekregen dan de verwerking waarvoor ze was bedoeld. Ook zien we dat, net als bij de eerste lockdown, de Belgische verwerkers beter hun productie op peil kunnen houden dan bijvoorbeeld de Nederlandse.

Kleinere terugslag
Dit heeft vooral te maken met het segment waarop de afzet van de verwerkers zich richten. Bekend is dat Nederlandse verwerkers meer de focus hebben op horeca en fastfood, waarbij de Belgische evenknie meer richting retail en export zitten buiten Europa. De terugslag in vraag is ook duidelijk minder dan bij de eerste lockdown, waar in sommige gevallen de afzet terugzakte naar minder dan 20%.

Soms lijkt het of cijfermatig markten rond staan, maar toch stijgen prijzen (zie de graanmarkt). Dat lijkt voor de aardappel ook het geval. De overschotaardappelen lijken vroegtijdig geruimd, de opbrengst (vooral in België) lijkt behoorlijk tegen te vallen en de afzet valt 'relatief'mee. Al komt er dan maar een klein beetje vraag, dan kan dat grote impact hebben op de prijs.

Vrije aardappelen van echte vrije telers zijn niet te koop onder de €10 en aan meeleveraardappelen is ook niet te komen door de loyaliteit van de telers aan hun contractgevers en de correcte afwikkeling van het afgelopen seizoen. Daarmee heeft u de ingrediënten voor een voorlopig volatiele markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden